Čitaj mi

BEZBEDNOST DECE NA PRVOM MESTU

Član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić posetio je Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ povodom početka školske godine i prezentacije projekta postavlјanja tehničkih barijera za ulazak u školska dvorišta uz elektronsku identifikaciju. OŠ „Žarko Zrenjanin“ je prva škola na teritoriji Grada Novog Sada u kojoj je postavlјena takva barijera.

- Nastavlјa se trend povećanja broja učenika prvog razreda u Novom Sadu, a ove godine ih je za 300 više nego prošle. Sve osnovne i srednje škole su spremne za rad i danas su krenule sa redovnom nastavom. Bezbednost dece će biti prioritet i ove školske godine. Statistike su pokazale da se slučajevi vršnjačkog nasilјa najčešće dešavaju u školskom dvorištu i to od lica koja nisu učenici škole. Uvođenjem tehničke barijere želimo da sprečimo ulazak u dvorište onima kojima tu nije mesto. U školsko dvorište će moći da uđu samo učenici koji imaju identifikacionu karticu i na ovaj način očekujemo da će se smanjiti stopa vršnjačkog nasilјa. Ukoliko ovaj pilot projekat pokaže dobre rezultate biće primenjen i na druge škole - rekao je Vladimir Jelić i dodao da će na insistiranje gradonačelnika školska dvorišta biti otvorena posle nastave za sve građane koji su i do sada imali sportske aktivnosti, tako da će moći nesmetano da se bave sportom.

Direktor OŠ „Žarko Zrenjanin“ Žarko Mušicki zahvalio je Gradskoj upravi za obrazovanje što je njihova škola odabrana za ovaj pilot projekat koji ima veliki značaj za bezbednost učenika i rekao da su realizaciju projekta su pomogli i nastavnici tehničkog vaspitanja.

Grad Novi Sad će ove godine izdvojiti 291 882 480 dinara iz budžeta za investicione aktivnosti na objektima osnovnih škola, što je za 28,89%, odnosno za 65 430 150 dinara više nego prošle godine.

Novi Sad, 1. septembar 2017. godine