Čitaj mi

AMBASADORI FRANKOFONIH ZEMALjA POSETILI NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je diplomatske predstavnike frankofonih zemalјa u Srbiji koje su deo jedinstvene grupe koja je platforma za razmenu informacija i kontakata između diplomatskih misija, kao i sa svim akterima koji se zalažu za frankofoniju u Srbiji.

Mart je mesec koji je tradicionalno u celom svetu posvećen frankofoniji, francuskom jeziku, njegovoj lepoti, bogatstvu i raznovrsnosti, a tim povodom je u Gradskoj kući održan sastanak na kojem je bilo reči i o Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture i mestu gde se tradicionalno neguje i razvija multikulturalnost.

Sastanku su prisustvovali predsednik kancelarije Frankofonije u Srbiji ambasador Egipta Nј.E. Amr Alguvejli, prvi potpredsednik te organizacije ambasador Kralјevine Maroko Nј.E. Mohamed Amin Belhaž, kao i ambasadori Tunisa, Polјske, Kambodže, Švajcarske, Kipra, otpravnik poslova Ambasade Republike Gvineje, predstavnici Francuskog instituta i Ministarstva spolјnih poslova Republike Srbije.

Ambasadori su istakli da je njihova misija promocija Frankofonije, kao i kulturna i jezička raznovrsnost i vrednosti multilateralizma - mir, bezbednost i razvoj, interkulturni i međureligijski dijalog, solidarnost. Oni su naglasili da će se i dalјe u svom radu zalagati za te vrednosti, dok će Grad Novi Sad nastaviti da neguje i podržava širenje francuske kulture.

Novi Sad, 16. mart 2021. godine