Čitaj mi

AMBASADOR ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i ambasador Islamske Republike Iran Nј. E. Rašid Hasan Pur Baei sastali su se u Gradskoj kući i tom prilikom istakli da se dobri bilateralni odnosi Srbije i Irana, odražavaju pozitivno i na odnose iranske ambasade i Novog Sada.

Ambasador je izrazio zadovolјstvo zbog prisustva iranske kulture u Novom Sadu, održavanjem niza manifestacija poput Festivala iranskog filma, izložbe kaligrafije, koncerata muzičkih grupa, prezentovanja ornamentike, dizajna i drugih vidova primenjene umetnosti. Čestitao je Gradu Novom Sadu na prestižnoj tituli Evropske prestonice kulture i istakao, da ta pozicija Srpske Atine na mapi evropske kulture ne čudi, s obzirom na izrazitu multietničnost i multikonfesionalnost grada.

Gradonačelnik Đurić je istakao da je Novi Sad posvećen stvaranju čvrstih odnosa sa gradovima svih država koje su prijatelјi Srbije, kao i da širom drži otvorena vrata za sve poslovne lјude i kulturne delatnike iz Irana.

Oni su razgovarali i o Sporazumu za uspostavlјanje saradnje između Grada Novog Sada i Grada Širaza, za čije potpisivanje su se stekli uslovi nakon prethodno potpisanog Pisma o namerama, u maju 2021. godine.

Novi Sad, 24. novembar 2022. godine