Čitaj mi

AMBASADOR INDONEZIJE U POSETI NOVOM SADU

Član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar primio je u Gradskoj kući ambasadora Republike Indonezije u Srbiji Nj.E. Semjuela Samsona, kao i delegaciju Nacionalnog sportskog komiteta Indonezije.

- Juče je delegacija Nacionalnog sportskog saveza Republike Indonezije tokom posete našoj zemlji potpisala Memorandum o razumevanju sa Sportskim savezom Srbije o budućoj saradnji na polju sporta naše dve zemlje. Taj dogovor podrazumeva i mogućnost proširenja saradnje Grada Novog Sada sa nama izuzetno prijateljskom državom Indonezijom, u oblasti sporta i omladine. Indonezija je zemlja koja ima više od 250 miliona stanovnika, a čiji sportski rezultati nisu adekvatni njenoj veličini i kapacitetima, a mi kao zemlja sa manje stanovnika ostvarujemo vrhunske rezultate na svetskom nivou. Upravo zato postoji velika obostrana zainteresovanost da naši stručnjaci i institucije mogu razmenom znanja pomoći da se unapredi sport u Indoneziji, a s druge strane da naši treneri, stručnjaci i profesori iz oblasti sporta imaju mogućnost šireg angažmana u toj zemlji – rekao je Predrag Svilar i dodao da je težnja da se ta saradnja proširi i na druga polja i oblasti mimo sporta.

Ambasador Republike Indonezije u Srbiji Nj.E. Semjuel Samson istakao je tom prilikom da je saradnja u oblasti sporta samo jedna od mnogih oblasti potencijalne kooperacije Republike Indonezije i Srbije i da postoje tendencije njenog proširenja na oblasti ekonomije, biznisa i obrazovanja. On je rekao da je optimističan po pitanju razmene trenera i stručnjaka te dve zemlje i naglasio važnost juče potpisanog sporazuma sa Sportskim savezom Srbije.

U ime delegacije Nacionalnog sportskog komiteta Indonezije (KONI) prisutnima se obratio  major general Suhartono Suratman koji je zahvalio na srdačnom i prijateljskom dočeku u grad Novi Sad.

- Mi smo već tokom jučerašnjeg i današnjeg dana imali priliku da posetimo nekoliko sportskih centara, kao i obrazovne institucije iz oblasti sporta u Beogradu, Staroj Pazovi i Novom Sadu – rekao je major general Suhartono Suratman i dodao da je već uspostavljen načelni dogovor za narednu godinu kada bi sportski stručnjaci iz Srbije trebalo da dođu u Indoneziju i da podele njihova iskustva i znanja sa indonežanskim sportistima.

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Vladimir Batez je tom prilikom naglasio da su sportske ustanove i institucije naše zemlje uvek otvorene za svaku saradnju i razmenu iskustava koje vode ka ostvaranju još boljih rezultata sportista.

- Izuzetna nam je čast što nam je delegacija Indonezije došla u posetu i što ćemo razmeniti iskustva. Ovom prilikom obilazimo visoko školstvo u našoj zemlji koje školuje vrhunske sportiste, a korisno je i to što će ova delegacija nastaviti posetu  Jagodini – rekao je Batez.

U okviru posete, ambasador i delegacija Republike Indonezije na čelu sa predsednikom Nacionalnog komiteta sporta majorom generalom Suratmanom, potpredsednikom Inkirivangom zaduženim za međunarodnu saradnju i potpredsednikom Siparsonom zaduženim za razvoj sporta obišla je i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta i SPC JP „Vojvodina“.

Novi Sad, 21. novembar 2013. godine