Čitaj mi

AKTIVNOSTI GRADA NA DIREKTNOM UBLAŽAVANJU SIROMAŠTVA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa načelnikom Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu Nebojšom Krezovićem posetio je gradsku organizaciju Crvenog krsta i tom prilikom uručio pomoć u okviru Projekta direktnog ublažavanja siromaštva.

- Na inicijativu gradske organizacije Crvenog krsta, Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu ove godine učinila je dodatne napore za rešavanje problema siromaštva sa kojim se, nažalost, susreću naši sugrađani. Reč je o direktnoj podršci socijalno najugroženijim porodicama i ponosan sam što je Grad solidaran i što je angažovan na rešavanju teških socio-ekonomskih pitanja. Paralelno sa sprovođenjem socijalnih mera, činimo sve da popravimo ekonomsko-privredni ambijent kako bismo doprineli rešavanju problema siromaštva. U odnosu na najveći broj lokalnih samouprava, Grad Novi Sad izdvaja ubedlјivo najveća sredstva za socijalnu zaštitu, odnosno oko 5% budžeta. Novi Sad je najrazvijenija lokalna samouprava u Srbiji sa najvećim budžetom po glavi stanovnika i vodimo odgovornu socijalnu politiku – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Crveni krst je nabavio 1200 prehrambenih paketa, 1200 higijenskih paketa i 600 prm ogrevnog drveta, a tu pomoć dobilo je oko 2500 socijalno ugroženih porodica sa teritorije Grada Novog Sada.

- Osnovni zadatak Crevnog krsta je da olakša lјudsku patnju. Gradska organizacija Crvenog krsta ima izuzetnu podršku Grada da realizuje svoje aktivnosti preko Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu i Gradske uprave za zdravstvo. Ovaj projekat realizujemo već deset godina, a osim toga Grad finansira rad Narodne kuhinje, gde se svakodnevno priprema 600 kuvanih obroka i 800 lanč paketa, kao i mnoge druge mere – istakao je sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Dragan Lazić.

Među tim merama, kako je rekao Lazić, su i program oporavka na moru za najmlađe sugrađane iz socijalno ugroženih porodica, ali i programi za najugroženije penzionere. Lazić je naglasio da je Gradska organizacija Crvenog krsta reagovala i na samom početku migrantske krize i organizovala distribuciju paketa pomoći u sva mesta u Srbiji gde su se migranti zadržavali.

Novi Sad, 26. novembar 2015. godine