Čitaj mi

AKTIVNA ULOGA GRADA U PODSTICANJU ZAPOŠLJAVANJA

Zamenik gradonačelnika Novog Sada mr Zoran Mandić svečano je otvorio Sajam zapošljavanja koji organizuje Grad Novi Sad u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje - Filijala Novi Sad. Na Sajmu zapošljavanja učestvuje 40 poslodavaca koji su iskazali potrebu za 250 slobodnih radnih mesta. Statistike pokazuju da se u periodu od 3-6 meseci nakon održavanja sajma, zaposli svako četvrto lice koje je posetilo sajam.

- Kroz Sajam zapošljavanja, koji zajedno sa novosadskom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje organizujemo dugi niz godina, želimo da omogućimo nezaposlenima da kroz direktan kontakt sa poslodavcima pronađu svoju šansu i stvore priliku za zaposlenje - izjavio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Zoran Mandić i poželeo prisutnima puno uspeha u pronalaženju posla.

Grad Novi Sad je prepoznao mogućnost da preuzme aktivnu ulogu u politici zapošljavanja i kreiranju mera zapošljavanja radi smanjenja nezaposlenosti i povećanja zapošljivosti na svojoj teritoriji. Zahvaljujući merama aktivne politike zapošljavanja iz Akcionog plana zapošljavanja, za koje je u periodu od 2008 - 2012. godine iz budžeta Grada Novog Sada izdvojeno preko 200 miliona dinara, zaposleno je 776, a obučeno preko 1000 Novosađana.

U 2012. godini izdvojeno je preko 60 miliona dirara za realizaciju mera koje podrazumevaju zapošljavanje 73 pripravnika sa visokom stručnom spremom, zatim zapošljavanje 91 lica iz teže zapošljive kategorije kroz organizaciju javnih radova od interesa za Grad, subvencije za otvaranje novih radnih mesta, i dodatnu obuku za deficitarna zanimanja za stare i umetničke zanate i povećanje zapošljivosti osoba sa invaliditetom kao i finansiranje rada Pokrajnskog edukativnog centra za obuku u profesionalnim i radnim veštinama.

Novi Sad, 7. jun 2012. godine