Čitaj mi

AKCIJA „TRKOM ZA DAH“ U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj prisustvovao je promotivno - humanitarnoj akciji „Trkom za dah“ koja je posvećena podizanju svesti javnosti o važnosti prevencije u borbi protiv raka pluća. U okviru akcije, organizovana je trka na bazenu u Novom Sadu gde su se okupile poznate ličnosti i profesionalni sportisti koji su uz prisustvo kupača na bazenima, skrenuli pažnju na to koliko je važno voditi zdrav život, što je bitan faktor u prevenciji najtežih malignih oboljenja. Realizaciju manifestacije u Novom Sadu pomogao je Sportsko poslovni centar Vojvodina, a osim u Novom Sadu, manifestacija je već održana u Subotici i Beogradu, a u sledeće dve nedelje njeni domaćini biće Jagodina i Niš.

- Cilj kampanje je da se ukaže na značaj redovne brige o zdravlju, kao jedne od mera prevencije ove opake bolesti od koje u Srbiji svake godine oboli 4800 osoba. Ovde smo da podsetimo koliko je zdravo baviti se sportom i koliko su vodeni sportovi zdravi za pluća, a svaki oblik rekreacije je poželjan, jer predstavlja bespovratno ulaganje u zdravlje – rekao je član Gradskog veća za zdravstvo i dodao da će Grad uvek podržavati ovu i slične akcije koje za cilj imaju povećavanje kvaliteta života građana.

Poznate ličnosti iz sportskog, kulturnog, umetničkog i društvenog života Novog Sada podržale su akciju, a zajedno sa njima u trkama na bazenu, u različitim stilovima, učestvovali su i posetioci bazena. Manifestacija “Trkom za dah” označava početak kampanje posvećene borbi protiv raka pluća pod sloganom “Tvoja pluća, tvoja odluka”, koju su pokrenula strukovna zdravstvena udruženja pod pokroviteljstvom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Novi Sad, 24. avgust 2011. godine