Čitaj mi

AKCIJA ČIŠĆENJA PODRUČJA PRIOBALJA

Danas je pokrenuta koordinirana akcija čišćenja područja priobalja od Ribarskog ostrva do brane u Futogu i trajaće nekoliko dana, sve dok se ovaj pojas uz obalu Dunava ne očisti. 

Naime, zajedničkim zalaganjem akciju uklanjanja smeća pokrenuli su Grad Novi Sad sa svojim službama JKP „Čistoća“, Komunalnom inspekcijom, JVP „Vojvodina Vode“ i JP „Vojvodinašume“ koje i upravlja ovim zemljištem.

Nesavesnim odlaganjem smeća zagađuje se životna sredina. Dolazi do zagađenja zemljišta, podzemnih i površinskih voda, uništava se biljni i životinjski svet što značajno narušava ekosistem u ovom delu Grada. Takođe, dolazi do širenja neprijatnih mirisa i ne lepog prizora za stanovnike okolnih naselja.

- Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u današnjoj uspešnoj akciji čišćenja. Naš cilj je da sačuvamo životnu sredinu, da vodimo računa o prirodnoj oazi koju imamo, da podignemo svest naših sugrađana i podstičemo društveni aktivizam. Veoma je važno da svaki deo grada bude uređen na dobrobit svih Novosađana – rekla je članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović.

Apelujemo na građane da smeće odlažu na primeren način u posude koje su za to propisane kako ne bi dolazilo do ovako ružne slike na jednom od najlepših gradskih šetališta. Građani mogu odlagati kabasti otpad, građevinski šut i mešani komunalni otpad besplatno na Gradskoj deponiji. Iako naši sugrađani imaju dobre i zdrave navike, nažalost očigledno i dalje postoje pojedinci koji odlažu otpad nesavesno. Zato i ovom prilikom pozivamo one koji imaju potrebu da iznose nameštaj ili građevinski šut, da pozovu JKP „Čistoća“ i rezervišu kontejner za krupni otpad.

Novi Sad, 2. april 2021. godine