Čitaj mi

ZAVRŠENA REКONSTRUКCIJA RATARSКE ULICE NA ČENEJU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je prigradsko naselje Čenej i tom prilikom obišao Ratarsku ulicu gde su završeni radovi na izgradnji saobraćajnih površina i kanalizacione mreže, kao i postavljanju novog javnog osvetljenja. Na toj deonici do sada nije postojao izgrađen kolovoz, a sada je omogućena veza između Ulice Relje Savića i Partizanske ulice u kojoj se nalaze značajne ustanove kao što su škola, vrtić, Dom zdravlja, Mesna zajednica i drugo.

-U Čeneju je završena investicija na potezu Ratarske ulice dužine oko 600 metara i građani sad imaju praktično novu ulicu presvučenu asfaltom, sa led rasvetom, trotaoarima i vodovodnom i kanalizacionom mrežom. Vrednost ovih radova je oko 50 miliona dinara, a time su spojene bitne saobraćajnice u Čeneju i olakšana saobraćajna komunikacija između dva dela naselja. Razgovarao sam sa meštanima Čeneja, jednog od najstarijih mesta u Novom Sadu, o daljim planovima u Mesnoj zajednici i došli smo do zaključka da je prioritet rešavanje pitanja kanalizacije. To je problem koji traje decenijama. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je ugovorila ove godine projektovanje kanalizacije dužine 13 kilometara, uz dodatnih 900 metara konekcije prema budućem prečistaču, kao i njegovo projektovanje. Već planiramo sredstava za te važne projekte i bitno je da održimo kontinuitet radova. Znamo da je problematičan za građane i loš kolovoz u nekoliko frekventnih čenejskih ulica, ali mora da postoji redosled, tako da, dok se ne okočaju radovi na kanalizaciji, ne bismo želeli više puta u kratkom roku da raskopavamo i asfaltiramo iste lokalitete – rekao je gradonačelnik i uputio apel građanima Čeneja da daju dozvolu da cevovodi prelaze preko njihovih parcela, jer je u pitanju dovođenje infrastrukture u naselje i podizanje kvaliteta života za sve ljude.

Gradonačelnik je naglasio i da je u toku realizacija zajedničkog projekta dve fondacije, „Novak Đoković“ i „EXIT“.

-Te dve velike fondacije su ove godine potpisale sporazum o saradnji koji je usmeren na prikupljanje sredstava za obdanište „Lasta“ u Čeneju, a projekcija je obezbeđivanje preko 18 miliona dinara u cilju proširenja površine vrtića za 160 m2. Vodili smo razgovore sa predstavnicima obe fondacije i Grad je spreman da se priključi tom lepom projektu – rekao je gradonačelnik.

Radovi u Ratarskoj ulici počeli su u novembru 2018. godine i okončani su krajem juna tekuće godine. Vrednost radova sa projektnom dokumentacijom je bila oko 45 miliona dinara, dok je izgradnja kanalizacione mreže iznosila oko pet miliona dinara. Dužina deonice je 600 metara i to od Ulice Relje Savića do Partizanske ulice i u okviru nje je izgrađena dvosmerna saobraćajnica širine šest metara, obostrane pešačke staze, kolski prilazi, javno osvetljenje i kanalizaciona mreža dužine oko 500 metara.

U toku je izrada tehničke dokumentacije za kanalizaciju na Čeneju i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa za projekat kojim je predviđena izgradnja kanalizacione mreže u dužini od oko 13 kilometara. Ona bi obuhvatila čitavo naselje, kao i tranzitni kolektor od naselja do prečistača u dužini od oko 900 metara. Takođe, radi se na inovaciji tehničke dokumentacije za PPOV u naselju Čenej. Naime, prema planskoj dokumentaciji naselja, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda predviđeno je zapadno od naselja. Radi se i na izradi tehničke dokumentacije saobraćajnih površina u Ulici Relje Savića dužine 800 metara gde je predviđeno proširenje kolovoza na šest metara i izgradnja pešačkih staza.

Novi Sad, 21. jul 2019. godine