Čitaj mi

ZASLUŽNIMA URUČENA VISOKA GRADSKA PRIZNANJA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić uručili su ovogodišnjim dobitnicima Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelјu. Oktobarska nagrada dodelјuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelјa dodelјuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kralјevini Srbiji. Profesor dr Ilija Kovačević i umetnik i muzičar Milan Mumin dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, dok je Novembarska povelјa pripala rezervnom pukovniku Bošku Pilipoviću i veterinaru, rabiologu i naučniku dr Milošu Petroviću.

- Na današnji dan slavimo slobodu, sećajući se onih koji su dali živote da bi nam tu slobodu doneli, i poklanjajući se njihovim senima. Hrabri i prkosni, borili su se protiv fašističkog zla i dali živote da bi se tog 23. oktobra, pre 75 godina, Novi Sad probudio slobodan. Pogledajte naš Novi Sad danas. Grad koji stalno napreduje, grad heroj, danas Omladinska prestonica Evrope, sutra Evropska prestonica kulture, grad koji živi u harmoniji naših različitosti, tako poseban, grad sinonim za najviše lјudske i civilizacijske vrednosti. Grad u kome ćemo mi uvek biti najveća brana svakom zlu, a čvrst temelј vrednostima antifašizma i slobodarstva. Danas pobeđujemo znanjem, inovacijama, muzikom, kreativnošću, plemenitošću. To potvrđuju najbolјi među nama, dobitnici gradskih priznanja – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Profesoru dr Iliji Kovačeviću nagrada je dodelјena za izuzetna ostvarenja u oblasti nauke, prosvete i razvoja školstva, postignuta unapređenjem, akreditacijom i kontrolom kvaliteta studijskih programa i ustanova visokog obrazovanja, čime je doprineo razvoju visokog obrazovanja u Novom Sadu i Republici Srbiji i stekao uvažavanje i priznanja studenata, nastavnika i naučnih radnika. Umetniku i muzičaru Milanu Muminu Oktobarska nagrada dodelјena je za ostvaren autentičan i kreativan umetnički izraz koji doprinosi bogatstvu i prepoznatlјivosti novosadske muzičke i kulturne scene u zemlјi i svetu.

Istoričar i rezervni pukovnik Boško Pilipović zaslužio je Novembarsku povelјu za dugogodišnje društveno angažovanje u funkcionisanju sistema odbrane, bezbednosti, civilne zaštite i upravlјanju vanrednim situacijama u Novom Sadu i okruženju. Veterinaru, rabiologu i naučniku dr Milošu Petroviću Novembraska povelјa za 2019. godinu dodelјena je za izuzetna dostignuća ostvarena u oblasti zdravstvene zaštite sa međunarodno priznatim rezultatima naučnog rada, razvoja proizvodnje vakcine protiv besnila, uvođenje posebnih eksperimentalnih tehnika, kao i uspostavlјanje savremene rabiološke dijagnostike, što je doprinelo odsustvu ove bolesti kod lјudi i znatnom umanjenju kod domaćih životinja.

- Svi smo se trudili da pružimo maksimum svojih mogućnosti u želјi da doprinesemo razvoju i ugledu našeg lepog Novog Sada. Želјa nam je da naš grad bude grad obrazovanja, nauke, kulture, dobre muzike, grad sa lјudskim likom u kojem se poštuju lјudsko dostojanstvo, sloboda i solidarnost, u kojem se poštuju različitosti višenacionalne sredine. Mladi treba da budu okosnica razvoja, a mi stariji da podržimo njihove ideje i da im konstruktivno pomažemo – rekao je prof. dr Ilija Kovačević koji se zahvalio u ime svih nagrađenih.

Novi Sad, 23. oktobar 2019. godine