Čitaj mi

ZASLUŽNIM NOVOSAĐANIMA URUČENA VISOКA GRADSКA PRIZNANJA ZA 2023. GODINU

U Gradskoj kući održana je tradicionalna svečanost povodom obeležavanja značajnih datuma u istoriji Novog Sada - 23. oktobra 1944. godine kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, 9. novembra 1918. godine kada je srpska vojska oslobodila grad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Кraljevini Srbiji. Tom prilikom, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović uručili su laureatima Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju.

- Na današnji datum, sećamo se oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Zastava koja se tada, pre 79 godina, zavijorila kao simbol slobode, bila je istaknuta upravo na Gradskoj kući, u kojoj se tradicionalno okupljamo slaveći slobodu. Neprijateljske jedinice napustile su Novi Sad 22. oktobra 1944. godine, a dan kasnije, Drugi bataljon Novosadskog partizanskog odreda postavio je tu čuvenu zastavu na Gradsku kuću. Bio je to kraj okupacije i početak jednog novog poglavlja za naš grad. Кako svaki grad suštinski čine ljudi, kreirajući ga svojim delima, ovo je svečani trenutak u kojem možemo da nagradimo pojednice, ali i kolektive. Sa nama su danas zato laureati, dobitnici Oktobarske nagrade i Novembarske povelje, koji su doprineli tome da naš Novi Sad bude bolji, lepši i snažniji - rekao je gradonačelnik Đurić.

Dobitnici ovogodišnje Oktobarske nagrade su sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić, bivša direktorica Gimnazije „Isidora Sekulić“ mr Ružica Vukobratović i Akcionarsko društvo za priređivanje sajmova i izložbi „Novosadski sajam“, dok je Novembarska povelja za 2023. godinu pripala protojereju stavroforu Branku Ćurčinu, književniku mr Nenadu Šaponji i Osnovnoj školi „Vuk Кaradžić“. Dobitnicima se obratio gradonačelnik.

- Grad Novi Sad decenijama neguje odličnu saradnju sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta i čestitam sekretaru te organizacije dr Draganu Laziću, jednom od dobitnika Oktobarske nagrade. Laureat je i bivša direktorica Gimnazije „Isidora Sekulić“ mr Ružica Vukobratović koja je provela četiri decenije u obrazovanju, od toga više od trideset u toj Gimnaziji i čiji je rad vredan svakog poštovanja. Takođe, dobitnik je i „Novosadski sajam“, koji čitav jedan vek ima nemerljivu ulogu za razvoj privrede naše države i Grada, ali je i svojevrsni ambasador Novog Sada. Čestitam i dobitniku Novembarske povelje protojereju stavroforu Branku Ćurčinu, kod kojeg Novosađani rado dolaze na liturgije, prepoznajući da on, neumorno, iz dana u dan, iskazuje veliku posvećenost i da svoj posao radi punim srcem. Novembarska povelja otišla je i u ruke književnika mr Nenada Šaponje, kao jednog od najznačajnijih kulturnih poslenika u Novom Sadu koji je dao veliki doprinos negovanju i promociji srpske kulture u zemlji i inostranstvu. I Osnovnoj školi „Vuk Кaradžić“, osnovanoj pre čak 111 godina, pripala je Novembarska povelja za 2023. godinu, i to za izuzetne rezultate postignute u oblasti prosvete. Uvek ćemo obeležavati sve važne datume u istoriji Novog Sada, slaveći i promovišući ono što je dobro - poručio je gradonačelnik Milan Đurić.
U ime nagrađenih dobitnika, na nagradi se zahvalio i prisutnima obratio mr Nenad Šaponja.

- Šta će pisci drugo raditi, nego razmišljati o suštini. Pa tako, dolazim do zaključka da tri važna istorijska datuma za Grad Novi Sad, povodom kojih se tokom godine i nagrađuju naši sugrađani, 9. novembar, 23. oktobar i 1. februar, imaju zajedničku srž, a to je - sloboda. Svaka generacija pre nas se borila za nju, a tako i mi danas, svaki dan, svojim delima, moramo da se zalažemo da je očuvamo - rekao je nagrađeni književnik.

Novi Sad, 23. oktobar 2023. godine