Čitaj mi

ZASEDAO GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sazvao je sedmu redovnu sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Novog Sada kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Srđan Kružević.

Članovi Štaba usvojili su predlog Izveštaja o radu Gradskog štaba za vanredne situacije GNS za 2018. godinu, predlog Plana rada štaba za 2019. godinu, kao i Izveštaj o stanju izvršenih preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava na vodama II reda, u 2018. godini.

Konstatovano je da su nadležne službe Grada preduzele potrebne preventivne mere da odgovore na izazove koje nose velike padavine, ali da kiša koja je padala prethodnih dana nije ostavila veće posledice i da se potoci na teritoriji Novog Sada nisu izlili.

Na sednici je usvojen i Godišnji program aktivnosti na smanjenju rizika od poplava na vodama II reda i unutrašnjim vodama sa planiranim sredstvima za 2019. godinu, Operativni plan za odbranu od poplava na teritoriji Grada za vode II reda i unutrašnje vode, kao i Izveštaj o stanju sprovedenih preventivnih mera zaštite strnih useva od požara i  i spalјivanja bilјnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru.

Predstavnik Vatrogasno-spasilačke jedinice je izvestio prisutne o stanju osposoblјenosti i opremlјenosti VSJ Uprave za vanredne situacije. On je ukazao na probleme sa kojim se suočava VSJ, a koji se odnose na smeštajne kapacitete, saobraćaj i pristupne puteve, ali i na potrebu da se probudi svest javnosti kako bi sugrađani bili odgovorniji i u većem broju učestvovali u pokaznim vežbama i drugim aktivnostima koje sprovodi VSJ.

Na sednici je konstatovano da ove godine nije bilo većih problema izazvanih obilnim padavinama, da Grad Novi Sad ima dovolјno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda i da su bujični potoci pročišćeni ulaganjem velikih sredstava iz budžeta Grada u prethodnom periodu, u preventivne svrhe. Apelovano je na građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, jer na taj način ugrožavaju javni sistem odbrane od voda.

Novi Sad, 16. maj 2019. godine