Čitaj mi

ZABRANјENO I OPASNO PRELAŽENјE PREKO BRZE PRUGE BEOGRAD – NOVI SAD NA NEDOZVOLjENIM MESTIMA I NA NEPROPISAN NAČIN

„Infrastruktura železnice Srbije“ upozorava građane da je na pruzi za velike brzine Beograd – Novi Sad, na kojoj su u toku dinamička ispitivanja, pešacima i drumskim vozilima zabranjeno prelaženje preko ove pruge na nedozvolјenim mestima, na „divlјim“ prelazima i na nepropisan način.

Tokom dinamičkih ispitivanja pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada neovlašćenim licima zabranjen  je bilo kakav pristup i kretanje peronima i kolosecima u stanicama i duž čitave pruge.

Nepoštovanjem ovih pravila građani direktno ugrožavaju sopstveni život i celokupnu bezbednost železničkog saobraćaja na brzoj pruzi.

Naime, voz za testiranje brze pruge Beograd – Novi Sad, sastavlјen od mernih kola Nemačkih železnica, tokom dinamičkih testiranja u petak, 21. januara 2022. godine, dostigao je brzinu od 200 kilometar na sat.

Testni voz Nemačkih železnica svakodnevno obavlјa veći broj vožnji na prvoj srpskoj brzoj pruzi, tako da je, na primer,  juče bilo sprovedeno čak dvanaest vožnji velikim brzinama na različitim deonicama brze pruge.

To znači da iako redovan železnički saobraćaj na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada treba da počne u martu, voz za testiranje se već sada kreće ovom prugom brzinom do 200 km/sat.

Pri saobraćaju voza za velike brzine, i ako uoče pešaka ili vozilo na pruzi, mašinovođe ne mogu da zaustave voz i posledice su pogubne. Zbog toga se svako neodgovorno i nepropisno prelaženje preko brze pruge, u situaciji kada testni voz saobraća velikim brzinama i do 200 km/sat, može završiti tragično.

U proteklih nedelјu dana od kako su počela dinamička testiranja na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, primećeno je da neodgovorni pojedinci prelaze preko ove pruge na mestima gde to nije dozvolјeno, čak i tamo gde je duž pruge postavlјena zaštitna ograda, ugrožavajući na taj način sopstveni život.

U periodu dinamičkih testiranja brze pruge Beograd – Novi Sad pojačano je prisustvo pripadnika MUP-a i službe obezbeđenja „Infrastrukture železnice Srbije“ i izvođača radova duž čitave ove deonice.

Međutim, samo ukoliko građani vode računa o ličnoj bezbednosti, ponašaju se savesno i odgovorno, poštuju propise i prelaze brzu prugu samo na mestima koja su za to predviđena, mogu da se sačuvaju lјudski životi i bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Podsećamo da su dinamička testiranja na pruzi za velike brzine do 200 km/sat  Beograd – Novi Sad počela 17. januara 2022. godine, a da su dan kasnije na prvu srpsku brzu prugu stigla i specijalna merna kola kompanije Nemačkih železnica „Deutsche Bahn Systemtechnik“, koja je angažovana za realizaciju ovog posla.

Testiranje brze pruge obavlјa se  fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd – Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara 2022. godine. Testiranja  se obavlјaju  svakodnevno u vremenskom periodu od 7.00 do 17.00 sati,  dakle u vidnom delu dana i u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi Beograd – Novi Sad.

Za vreme dinamičkih testiranja na trasi brze pruge Beograd – Novi Sad u funkciji će biti dva putna prelaza, i to u železničkoj stanici Batajnica i u Kamendinu. Oni  će  povremeno biti zatvarani u vreme prolaska mernih kola kojima se obavlјa dinamičko testiranje brze pruge.

„Infrastruktura železnice Srbije“ apeluje i upozorava sve učesnike u drumskom saobraćaju na ovim putnim prelazima da poštuju saobraćajnu signalizaciju i propise, posebno kada ovi putni prelazi budu povremeno zatvarani zbog prolaska mernih kola za dinamičko testiranje brze pruge Beograd – Novi Sad, kako bi se sačuvala bezbednost saobraćaja i zaštitili lјudski životi.

Novi Sad, 25. januar 2022. godine