Čitaj mi

VIDOVDANSKE NAGRADE URUČENE NAJBOLJIM NOVOSADSKIM UČENICIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem i članom Gradskog veća za obrazovanje Vladimirom Jelićem primio je učenike novosadskih osnovnih i srednjih škola koji su osvojili nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima prošle školske godine. Zvaničnici su im tom prilikom uručili pohvalnice, odnosno Vidovdansku nagradu koja se učenicima dodelјuje svake godine na Vidovdan, a nju čini i novčani iznos koji zavisi od osvojenog mesta.

- Raduje me što je svake godine sve više nagrađenih učenika, a Vidovdan je jedan od najbitnijih datuma u istoriji našeg naroda i države. On s jedne strane simbolizuje stradanje, ali na ovaj način on postaje simbol pobede znanja, lepog vaspitanja, učenja i kulture. Ovog puta imali smo 691 nagradu, što je za 100 više u odnosu na prošlu godinu, a izdvojili smo 12 300 000 dinara, to jest 3 100 000 više nego lane. Nadam se da ćemo sledeće godine morati još više da izdvojimo iz gradske kase za naše najbolјe đake na koje sam ponosan, i danas šalјemo najlepšu sliku iz Novog Sada - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

U ime novosadskih škola obratio se direktor STŠ ''Mileva Marić Ajnštajn'' Stanko Matić i naglsio da su nagrade dobili najbolјi od najbolјih, i da će ih biti sve više, jer Grad pruža izuzetnu finansijsku podršku novosadskim školama pa naši đaci imaju najbolјe uslove za učenje u Srbiji. Nataša Racković kao predstavnica učenika zahvalila se Gradu Novom Sadu na podršci, kao i roditelјima i mentorima, i izrazila nadu da će i buduće generacije nastaviti da nižu uspehe.

Grad Novi Sad ustanovio je Vidovdansku nagradu 2015. godine za učenike osnovnih i srednjih škola koji se nagrađuju za izuzetne rezultate ostvarene u toku jedne školske godine na republičkim takmičenjima i smotrama, kao i na međunarodnim takmičenjima i smotrama u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu, u okviru obrazovnog sistema.

Pored 691 nagrade za 607 učenika, od čega je 280 nagrada za učenike osnovnih škola i 411 nagrada za srednjoškolce, dodelјeno je i 57 Vidovdanskih nagrada za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta, koje nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu.

Novi Sad, 28. jun 2017. godine