Čitaj mi

VELIKO PROLEĆNO SPREMANjE NOVOG SADA -Ozelenjavanje vrtića i ekološki performansi-

U okviru akcije Veliko prolećno spremanje Novog Sada koja traje već pet nedelja, a koja je pokrenuta na inicijativu gradonačelnika Igora Pavličića, ovog vikenda je završeno ozelenjavanje vrtića PU Radosno detinjstvo „Maslačak“ i upriličena priredba učenika OŠ Žarko Zrenjanin. Radove u vrtiću su obišli član Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Jelena Atanacković Jeličić, član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić, zatim načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine Aleksandra Jovanović Galović, direktor PU Radosno detinjstvo Borislav Samardžić i v.d. direktora JKP Gradsko zelenilo Nataša Rašeta.

- U vrtiću je ovom prilikom rekonstruisano 400 m2 travnate površine i posađeno 210 tuja duž ograde. Dobro je što deca u najranijem uzrastu razvijaju dobre navike i odgovoran odnos prema životnoj sredini, a najmlađi iz vrtića Maslačak su nam pokazali da znaju i da posade i uzgoje paradajz, grašak i žito. – izjavila je Jelena Atanacković Jeličić.

Kako bi se približila važnost zaštite životne sredine učenici Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ su uz prisustvo člana Gradskog veća za obrazovanje Milana Đukića pozvali javnost na ekološko osvešćenje, kroz performanse posvećene ekologiji i uz prigodan kulturno umetnički program AKUD Sonja Marinković.

- Učenici škole su nam izvođenjem performansa „Dobro drvo“ i modnom revijom „Recikligranje“ pokazali kako kreativnost može da se usmeri na aktiviranje najmlađih u cilju očuvanje životne sredine. – rekao je Milan Đukić.

Istog dana, kada se obeležava i Svetski dan biodiverziteta, a u okviru akcije Veliko prolećno spremanje Novog Sada, Muzej grada Novog Sada u saradnji sa nevladinim udruženjem Druid iz Novog Sada, ogranizovao je reviju ekološkog filma - Mini maraton ekološkog filma.

Novi Sad, 22. maj 2010. godine