Čitaj mi

VELIKA AKCIJA PRIKUPLЈANЈA I RECIKLAŽE STAKLENE AMBALAŽE

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović prisustvovala je velikoj akciji prikupljanja staklene ambalaže u okviru Evropske zelene nedelje, koja se tradicionalno obeležava kako bi se podigla svest o najvažnijim pitanjima zaštite životne sredine. Akciju su organizovali Nemačka razvojna saradnja GIZ, NALED i partneri na projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“.

- Za Grad Novi Sad je veoma važno da smo napravili taj prvi korak u primarnoj separaciji otpada. Prvo će se separirati staklo, jer je staklo prirodna materija koja se može reciklirati bezbroj puta. Na taj način čuvamo i energiju i prirodu, a na kraju krajeva i budžet, što lokalne samouprave što građana. Sa našim partnerima na ovom projektu, na teritoriji Grada Novog Sada, pre dva meseca, postavljeno je 50 kontejnera „zvona“ za staklo na  lokacijama  na kojima je uočena najveća potrebe za tim. Lepa vest je da je Grad preko ovog projekta obezbedio još 50 kontejnera, i u toku je odabir novih lokacija prema izraženim potrebama naših građana. Današnjim događajem akcenat smo stavili na cirkularnu ekonomiju i pozvali Novosađane da se uključe u akciju tako što će doneti iskorišćenu staklenu ambalažu, ubaciti je u „zvona“ a zauzvrat smo im obezbedili simbolične nagrade. Naravno, građani ne treba samo da na današnji dan podrže ovu akciju, već da u svoje navike uvrste sakupljanje staklene ambalaže i odlaganje u najbliži kontejener koji je za to namenjen – rekla je Mira Radenović. Ona je dodala da će u gradu uskoro početi postavljanje podzemnih kontejnera za primarnu separaciju pet ambalaže, i kako je istakla, sve to je izuzetno važno da bismo što manje trošili energiju, prirodne resurse i živeli u zdravijoj životnoj sredini.

Direktor JKP „Čistoća Novi Sad“ Vladimir Zelenović rekao je da je u poslednja dva meseca prikupljeno šest tona staklene ambalaže koje su upućene na reciklažu.

- Posebnim vozilima „Čistoće“ sakuplja se staklena ambalaža koja se odvozi u pogone „Čistoće“ na gradskoj deponiji gde se radi razvrstavanje i sortiranje svih reciklažnih materijala koji se dalje upućuju reciklerima – rekao je Zelenović.

Za sve građane koji su doneli po najmanje tri staklene flaše, ili tegle za reciklažu, bile su obezbeđene nagrade u duhu očuvanja životne sredine. Na štandu, na platou Spensa, posetioci su se informisali o značaju reciklaže ambalažnog otpada, a svoje znanje su proveravali i putem kviza i na taj način osvojili nagrade.

Novi Sad, 1. jun 2022. godine