Čitaj mi

USPEŠNA SARADNJA GRADA NOVOG SADA I MATICE SRPSKE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović posetili su Maticu srpsku i tom prilikom razgovarali sa predsednikom te ustanove Draganom Stanićem o dosadašnjoj saradnji, kao i o zajedničkim planovima za naredni period.

- Jedan od klјučnih datuma razvoja Grada je dan preselјenja Matice srpske, i to što je sedište jedne od najvećih institucija kuture, direktno je uticalo da Novi Sad ponese epitet Srpske Atine. Nama je i čast, ali i moralna obaveza da pomognemo rad Matice srpske, tako da u prethodne četiri godine nismo dozvolili da bude ugroženo njeno bitisanje. Matica izuzetno kvalitetnim programom daje svojevrsan pečat kulturnim dešavanjima u našem gradu, a posebno cenim pomoć koja nam je pružena na promociji Novog Sada kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Bez te pomoći naša kandidatura bi bila nepotpuna. Uprkos brojnim izazovima u ekonomiji, Novi Sad namerava da zadrži visok nivo saradnje sa Maticom srpskom, koja u potpunosti ispunjava svoju misiju – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima Dragana Stanića Grad je mnogo učinio za Maticu srpsku u periodu dosta teških uslova njenog rada.

- Zahvalјujući razumevanju Grada, uspeli smo da sačuvamo Letopis Matice srpske, da očuvamo i razvijemo niz programa namenjenih javnosti, iz oblasti likovne i muzičke umetnosti, književnosti, i tako postigli da Tribina Matice srpske ostane mesto kvalitetnih kulturnih sadržaja. Takođe, Grad je doprineo da sačuvamo relacije sa srodnim ustanovama iz drugih slovenskih gradova, kao što je Ljublјana, a išli smo i u Nižnji Novgorod u kojem se osniva Srpski kulturni centar, čemu smo i sami dali doprinos – rekao je Stanić i dodao da je za njih od velikog značaja i podrška gradske uprave u izdavačkoj delatnosti Matice, koja podrazumeva naučne časopise koji su cenjeni u našem regionu, ali i u svetu.

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović zahvalio se na izuzetno plodotvornoj saradnji predsedniku Matice srpske.

- U Matici vidimo čuvara identiteta i kulturne baštine srpskog naroda, i nismo imali nikakvu dilemu oko podrške toj važnoj instituciji, naprotiv želimo da saradnju podignemo za stepenik više, a posebno u godini u kojoj se čeka odluka o Evropskoj prestonici kulture za 2021. godinu – zaklјučio je Vanja Vučenović.

Novi Sad, 5. april 2016. godine