Čitaj mi

URUČENE OKTOBARSKE NAGRADE I NOVEMBARSKE POVELJE GRADA NOVOG SADA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada prof. dr Siniša Sević uručili su Oktobarske nagrade i Novembarske povelje Grada Novog Sada za 2013. godinu, na svečanosti upriličenoj u Gradskoj kući. Oktobarska nagrada se dodeljuje kao društveno priznanje pojedincima i kolektivima za izuzetne rezultate u radu, a time se obeležava 23. oktobar 1944. godine, dan kada je Novi Sad oslobođen od fašizma. Novembarska povelja se dodeljuje kao društveno priznanje za izuzetne rezultate i dostignuća u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos razvoju Novog Sada, a povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, kada je doneta Odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

- U čast današnjeg datuma, kada obeležavamo 69. godišnjicu od oslobođenja Novog Sada i ove godine smo se okupili da podsetimo na važnost tih istorijskih datuma. Sećanjem na neka prošla vremena, kroz isticanje onih najboljih među nama, mi se poklanjamo žrtvama naše slobode, koji su za plemeniti cilj dali svoje živote. Naša obaveza je da čuvamo uspomenu na sve ljude koji su obeležili značajnim delima prošlost našeg grada. Čestitam dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje, ljudima i udruženjima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli da naš grad ide napred i da se razvija – rekao je gradonačelnik i dodao da je duboko ubeđen da će nagrađeni sugrađani istrajati na očuvanju vrednosti koje nosi njihov rad, kao i u njegovom razvoju.

Za celokupan naučno-istraživački i javni rad i izuzetne zasluge za razvoj zdravstvene, nastavne i naučne delatnosti, Oktobarska nagrada Novog Sada za 2013. godinu dodeljena je prof. dr Pavlu Budakovu, redovnom profesoru na katedri za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u penziji. On se u ime svih nagrađenih zahvalio na nagradi rekavši da je siguran da će svaki od dobitnika ovog važnog priznanja prepoznati čitav niz ljudi u svojoj okolini koji su zaslužni da nagrada dođe upravo u njegove ruke i da je njihov rad rezultat saradnje sa širikim spektrom ljudi.

Za dugogodišnji istrajni rad i delovanje u borbi protiv zlostavljanja mladih i vršnjačkog nasilja putem informaciono-komunikacionih tehnologija i postignute rezultate u toj oblasti, Oktobarska nagrada Novog Sada za 2013. godinu dodeljena je Centru za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih „Target“. Za dugogodišnje delovanje u kulturi Grada Novog Sada, za doprinos istraživanju ličnosti i događaja iz srpske književnosti, pozorišta, istorije i kulture, posebno u proučavanju života i dela Jovana Sterije Popovića i Laze Kostića, Novembarska povelja za 2013. godinu, dodeljena je Hadži Zoranu Lazinu, publicisti i dugogodišnjem kulturnom delatniku. Za lične zasluge i izuzetan doprinos Fondacije „Marija Jovanović – DETE“ na postizanju opštekorisnog društvenog cilja u borbi protiv pedofilije i stvaranju uslova za bezbedniji i slobodniji život dece i omladine, Novembarska povelja za 2013. godinu, dodeljena je Slobodanu Jovanoviću, osnivaču Fondacije „Marija Jovanović – DETE“ i pokretaču inicijative za donošenje Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, poznatog kao „Marijin zakon“.

Novi Sad, 23. oktobar 2013. godine