Čitaj mi

UNIŠTAVANJE AMBROZIJE U PRIGRADSKIM NASELJIMA

U cilju sumiranja dosadašnjih rezultata ovogodišnje akcije suzbijanja ambrozije, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, zajedno sa direktorkom JKP Gradsko zelenilo Natašom Rašetom, glavnim komunalnim ispektorom Srđanom Jakovljevim i prof. Brankom Konstatinovićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, obišao je javnu površinu od 3000m2 obraslu ambrozijom koja se kosi u prigradskom naselju Futog.

- Sve akcije koje Grad preduzima na polju uklanjanja ambrozije, usmerene su ka potpunom rešavanju tog problema, a tome svedoči i činjenica da su mu zajednički posvećene Gradska uprava, javna i javno-komunalna preduzeća, gradska inspekcija, kao i naučne istitucije. Budžetom je ove godine preko Gradske uprave za komunalne poslove izdvojeno oko 26 miliona dinara za uklanjanje ambrozije sa javnih površina, ali veliki problem predstavlja uklanjanje ove korovske biljke sa privatnih parcela, najviše u prigradskim naseljima. Mi ćemo tim povodom inicirati promenu zakonske regulative tako da ukoliko neko na svojoj privatnoj parceli ima ambroziju, a ne ukloni je, biće propisana obaveza njenog uklanjanja kroz gradsku Odluku koja je u planu i shodno njoj, kaznene odredbe – rekao je gradonačelnik Pavličić.

Operativni deo posla suzbijanja ambrozije poveren je Centru za suzbijanje ambrozije u okviru JKP “Gradsko zelenilo”, čiji radnici već mesecima mehaničkim i hemijskim sredstvima uklanjaju tu korovsku biljku.

- Od 9. juna tekuće godine, do juče uklonjena je ambrozija sa 975.100 kvadratnih metara mehaničkim sredstvima, a hemijskim sredstvima 218.900 kvadratnih metara, a uklanjanju se pristupa na osnovu naloga koji su rezultat monitoringa stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta i Prirodno-matematičkog fakulteta. - rekla je direktor JKP Gradsko zelenilo Nataša Rašeta.

Glavni komunalni inspektor Srđan Jakovljev podsetio je građane da imaju mogućnost da Komunalnoj inspekciji prijave javne površine koje su pod ambrozijom na broj telefona 021/6614-163, nakon čega će rešenjem Republičke fitosanitarne inspekcije vlasnik parcele biti u obavezi da pokosi to područje u roku od sedam dana, ili će mu u suprotnom biti ispostavljen račun za košenje od nadležne službe za uklanjanje ambrozije koja će to uraditi umesto nesavesnog vlasnika parcele.

Novi Sad, 18. avgust 2010. godine