Čitaj mi

U SKUPŠTINI GRADA ODRŽANA DISKUSIJA U OKVIRU PROJEKTA ''TURA PARTNERSTVA''

Zamenik šefa kabineta gradonačelnika Novog Sada Miodrag Milošević pozdravio je učesnike diskusije koja je upriličena u okviru projekta pod nazivom ″Tura partnerstva″. Projekat predstavlja seriju javnih diskusija i prezentacija iskustava Republike Slovačke u gradovima Srbije, a u vezi sa evro-atlantskim integracijama, partnerstvima u okviru međunarodnih foruma/programa i organizacija iz ove oblasti, poput Partnerstva za mir/EU i NATO, političkim kao i bezbednosnim aspektima istih i nacionalnim interesima koje države mogu ostvariti kroz multinacionalnu saradnju.

- Jako je važno da i lokalne samouprave budu uključene u demokratske tokove međunarodne saradnje koja se odvija u cilju uspostvaljanja sveobuhvatnih rešenja za suštinska pitanja koja se tiču svih država i naroda. Novi Sad nastoji da bude punopravni učesnik važnih društvenih tokova, i dobar partner za sve transformacije koje su neophodne da bi se obezbedili kvalitetniji i bezbedniji uslovi za život građana. U tom smislu međunarodna saradnja je od izuzetnog značaja i mi ćemo uvek dati punu podršku za njeno što bogatije ostvarivanje – istakao je Miodrag Milošević.
 
Atlantski savet Srbije organizuje ovaj projekat u saradnji sa bratskom organizacijom iz Slovačke - Slovačkom Atlantskom Komisijom, Ambasadom Republike Slovačke u Srbiji i uz podršku NATO odeljenja za javnu diplomatiju.

- Od početka 2013. godine ambasada Slovačke je preuzela ulogu mesta kontakta između NATO i Srbije i imaće tu ulogu naredne dve godine. Cilj ovih diskusija je da se pospeši javna debata o sektoru bezbednosti u Srbiji – naglasio je zamenik šefa misije u ambasadi Republike Slovačke Rastislav Kostilnik.

Prema rečima Borisa Viculina iz Atlantskog Saveza Srbije iskustva Slovačke su od višestrukog značaja za Srbiju, jer dve zemlje imaju puno toga zajedničkog. Kako je rekao i u Slovačkoj je u jednom trenutku postojala podeljenost po pitanju evro-atlanskih integracija koju su oni uspešno uspeli da prevaziđu.

Novi Sad, 16. oktobar 2013. godine