Čitaj mi

U NOVOSADSКIM ŠКOLAMA OBELEŽENA SLAVA SVETI SAVA

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić prisustvovali su svečanim programima povodom obeležavanja školske slave Sveti Sava u osnovnim školama „Prva vojvođanska brigada“ i „Jovan Popović“.

Učenici Osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“, zajedno sa direktorom Oliverom Stojanovićem i svojim učiteljima i profesorima priredili su prigodan umetnički program, uvažavajući propisane mere Vlade repubilke Srbije i Кriznog štaba. Čestitajući im školsku slavu, članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić istakla je da je Sveti Sava pastir srpske pismenosti čije veliko delo živi u našem pamćenju.

- Njagova plemenita istrajnost, posvećenost i predanost ostvarivanju najviših ciljeva, predstavlja inspiraciju koja nas obavezuje da svakodnevno unapređujemo naš obrazovni sistem. Da gradimo škole i da ih opremamo najsavremenijim naučnim sredstvima. To je primarni zadatak kojem se Grad Novi Sad posvetio ove i prethodnih godina, gradnja novih i rekonstrukcija postojećih škola i vrtića. Obrazovanje, znanje, upornost, marljiv rad, posvećenost i istrajnost su vrednosti bez kojih nema velikih rezultata, a novosadski učenici su garant sigurne i uspešne budućnosti našeg grada - izjavila je Dina Vučinić.

Pozdravljajući prisutne u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ zamenik gradonačelnika Milan Đurić izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine u Novom Sadu poštuje tradicija i čuva sećanje na Svetog Savu i na njegova dela i načela koja, u vremenima kada se suočavamo sa različitim izazovima treba da posluže kao putokaz.

- I to ne samo učenicima već i nama odraslima na kojima je odgovornost da ličnim primerom novim generacijama pokažemo koliko je važno obrazovanje, ljubav prema čoveku, prema domovini i druge vrednosti koje Sveti Sava simbolizuje  – izjavio je Milan Đurić i dodao - U nadi da ćemo uskoro pobediti korona virus i da će od naredne godine u  Svetosavskim svečanostima glavnu ulogu ponovo imati učenici, želim da čestitam svim novosadskim školama njihovu slavu, a Grad će nastaviti da ulaže u školstvo jer znanje je preduslov napretka i rasta kako pojedinca tako i čitave zajednice.

U školi „Jovan Popović“, u skladu sa epidemiološkom situacijom predstava je izvedena onlajn, a nakon čina rezanja slavskog kolača prisutnima su se pored zamenika gradonačelnika obratili i sveštenik Đorđe Đurđev i direktor škole Goran Stevanović. On je objasnio da iako učenici nisu prisustvovali proslavi, oni tokom cele nedelje različitim aktivnostima, likovnim i literarnim konkursima neguju sećanje na Svetog Savu.

Novi Sad, 27. januar 2021. godine