Čitaj mi

U NOVOM SADU PREDSTAVLjEN NACIONALNI MODEL STUDENTSKE PRAKSE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovali su okruglom stolu čija je tema kreiranje Nacionalnog modela studentske prakse pod nazivom: „Moj grad – moj izbor – moja karijera“, kojim Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja želi da pomogne stvaranje trajnog partnerstva između centara za razvoj karijere visokoškolskih ustanova, lokalnih samouprava i privrede. Ideja je da se studentima omogući da svoja prva praktična radna iskustva steknu u toku studija, da usavrše svoje poslovne veštine i preduzetničke kompentencije.

- Grad Novi Sad sa Univerzitetom u Novom Sadu od 2013. godine ima potpisan Protokol o saradnji gde studenti završne godine imaju mogućnost da obavlјaju stručnu praksu u gradskoj upravi i gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima, odnosno u gradskim ustanovama i institucijama. Nakon toga smo i sa nekim privatnim fakultetima potpisali sporazum i mislim da je to konkretan pokazatelј kako lokalna samouprava može da sarađuje sa visokoškolskim ustanovama. Verujem da će to biti primer koji mogu i treba da slede i ostale jedinice lokalnih samouprava – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da je praksa veoma bitna, jer se značajno razlikuje teorijska nastava u amfiteatru i upotrebna vrednost znanja u praksi. Važno je da studentima omogućimo praktičnu primenu teorijskog znanja, jer ako to ne uspemo uskraćujemo ih za bitan deo znanja i obrazovanja. Interes je cele države, društva ali i samih studenata da što pripremlјeniji završe školovanje kako bi bili konkurentni na tržištu rada – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naglasio je da je to ministarstvo prepoznalo značaj preduzetničkog obrazovanja od najranijeg uzrasta mladih, od osnovne škole do fakulteta, te da je primena teorijskog znanja veoma bitna kako za studente, tako i za poslodavce.

- Zahvalјujući Savetu poslodavaca, odnosno telu koje je predviđeno da funkcioniše u okviru novog Zakona, steći će se bolјi uvid u to šta je zaista potrebno tržištu rada. Spoznaćemo šta je bolјe finansirati u studiranju kako ne bismo preopteretili biro rada određenim strukama. Sa druge strane, čućemo od poslodavaca njihovo mišlјenje o radu mladih lјudi na praksi pa čak i nakon njihovog zaposlenja. Postojaće svojevrsna rang lista koja će izlaziti na portalu Ministarstva prosvete, pa će na taj način oni koji žele da upišu određeni fakultet imati priliku da vide da li je to u datom trenutku dobar izbor – istakao je ministar Šarčević.

Projekat Nacionalni model studentske prakse ima za cilј da umreži fakultet, institucije lokalne samouprave i privredne subjekte, a realizuju ga Ministarstvo prosvete i nauke, Privredna komora Srbije i Stalna konferencija gradova i opština. Okruglom stolu prisustvovali su i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, kao i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić.

Novi Sad, 17. oktobar 2017. godine