Čitaj mi

U NOVOM SADU OTVOREN 13. INTERNACIONALNI FESTIVAL „ZOV RAVNICE“

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović otvorio je 13. Internacionalni festival igre i muzike ''Zov ravnice'' koji se održava od 12. do 15. oktobra na platou ispred TC „Promenada". Festival organizuje folklorno udruženje „Veliko kolo“, sa cilјem promovisanja kulturne baštine, edukacije mladih o njihovoj tradiciji, običajima, razmene iskustva, znanja i međusobnog razumevanja.

Festival ''Zov ravnice'' je međunarodnog karaktera, a ove godine broji preko 2500 učesnika u kulturno – zabavnom programu iz Srbije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Tokom četiri dana festivala predstaviće se brojna Kuturno - umetnička društva, plesni klubovi, horovi, bendovi, a celokupan program festivala upotpuniće i brojni izlagači rukotvorina, suvenira i tradicionalne kuhinje sa našeg podneblјa.

- Upućujem iskrene čestitke organizatoru festivala, Folklornom udruženju ''Veliko kolo'', koje se već dugi niz godina zalaže za očuvanje običaja i tradicije našeg naroda, a ona je više nego bogata. Svim učesnicima želim da festival u naredna četiri dana bude epicentar novog upoznavanja i nezaboravnog druženja. Neka ovaj festival promoviše i razmenu iskustava sa ostalim učesnicima iz susednih država, i da sledeće godine opet zakažemo druženje na istom mestu i u još većem broju – izjavio je Aleksandar Petrović.

- Novi Sad, ponosi se brojnim festivalima, a jedan od njih je upravo „Zov ravnice“ koji je prožet brojnim tradicionalno - kulturnim sadržajima, koji čvrsto čuvaju od zaborava kulturu i običaje našeg naroda- istakao je Aleksandar Petrović i proglasio 13. Festival otvorenim.

U okrviru festivala održaće se i radionice, kao i javni časovi gde će se publici prezentovati tradicionalni plesovi različitih zemalјa. Celokupan program festivala upotpuniće brojni izlagači iz zemlјe i regiona. Festival je podržan od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samouprave.

Novi Sad, 12. oktobar 2023. godine