Čitaj mi

U NEDELJU STARTUJE 21. NOVOSADSKI MARATON

Član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar i zamenik predsednika Skupštine Grada Novog Sada Miroslav Ilić prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj je najavljen 21. Novosadski maraton. Tradicionalni Novosadski maraton, 21. po redu, održaće se u nedelju, 13. oktobra, a start glavne maratonske trke zakazan je za 10 časova na Trgu slobode.

- Velika je čast i zadovoljstvo što Novi Sad pripada porodici gradova koji širom sveta organizuju maratonske trke. Sport, pored ostvarivanja vrhunskih rezultata, može da posluži i za promociju zdravog života, a ovakve manifestacije u velikoj meri tome doprinose - izjavio je Predrag Svilar i dodao da je Grad Novi Sad glavni pokrovitelj Novosadskog maratona koji je proglašen za sportsko takmičenje od posebnog značaja za Grad i zahvalio se svim preduzećima, ustanovama, ali i drugim institucijama koje doprinose uspešnoj organizaciji ove sportske manifestacije.

Zamenik predsednika Skupštine grada Miroslav Ilić je pozvao Novosađane da učestvuju u nekoj od trka ističući da pokretačka snaga maratona nisu samo profesionalci, već i rekreativci.
- Ideja koju nosi Novosadski maraton jeste ideja zdravog života, bavljenja sportom i rekreacijom, što je veoma bitno posebno ako se uzme u obzir da na trkama Novosadskog maratona učestvuje velik broj mladih ljudi, osnovaca i srednjoškolaca  - poručio je Ilić.

Za održavanje ovogodišnjeg polumaratona i maratona Gradska uprava za sport i omladinu izdvojila je 1,6 miliona dinara, a predsednik Izvršnog odbora Novosadskog maratona Milan Dolga objasnio je da se do sada prijavilo više od 200 učesnika.
- Za glavnu trku stigle su nam prijave iz Mađarske, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Italije, Norveške, Rusije, pa čak i sa Tajvana. Staza maratona je ravna i na njoj se očekuju dobri rezultati - izjavio je Milan Dolga i dodao da iako pobeda ne podrazumeva osvajanje novčane nagrade, očekuje dolazak najboljih takmičara iz Srbije i zemalja u okruženju, jer je učešće u maratonu norma za reprezentaciju.

Pored glavne, u nedelju će biti održane i propratne trke: diplomatski i štafetni maraton, pripravnički i mlađi pripravnički maraton, EKO rekreacija šetnja građana, trčanje srednjoškolaca i osnovaca, Poletarac trka mališana, već tradicionalana puzeća trka beba i trka kornjača. Promoter ovogodišnjeg maratona je rvač Aleksandar Jovančević koji je pozvao sve novosadske sportiste da uzmu aktivno učešće u maratonu. Tokom odražavanja maratona pojedine ulice biće zatvorene za saobraćaj do kraja glavne trke: Zmaj Jovina ulica, Dunavska, Kej žrtava Racije, Bulevar cara Lazara, Ulica dr Sime Miloševića, Jirečekova, Fruškogorska, Bulevar despota Stefana, Balzakova, 1300 kaplara, Ive Andrića do Bulevara Evrope, Futoška ulica, Futoški put, Novosadski put do semafora za Veternik.

Novi Sad, 10. oktobar 2013. godine