Čitaj mi

U GALERIJI MATICE SRPSKE OTVORENA IZLOŽBA „POKLON–ZBIRKA GRAOVAC“

Gradska uprava za kulturu Novog Sada, zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, prepoznala je značaj organizovanja izložbe „Poklon-zbirka Graovac.  Radmila i Nikola“ koju je podržala u nameri da se što više Novosađana i svih lјubitelјa umetnosti upozna sa stvaralaštvom to dvoje umetnika. Tim povodom, na otvaranju izložbe obratio se član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Zajedno čuvamo od zaborava tragove koje su utkali u kulturu našeg grada vrsni umetnici Radmila i Nikola Graovac. Nјihov stvaralački opus je više nego bogat i zato pozivam sve sugrađane da pogledaju izložbu u Galeriji Matice srpske, gde ih čeka pregled simbioze dva međusobno prepletena umetnička opusa. Ovo je premijerno izlaganje  kolekcionara i darodavaca, a „Poklon-zbirka Graovac“ obuhvata Nikoline slike i Radmilino vajarsko delo iz druge polovine 20. veka. Zajedno čuvamo sećanje na umetnički par Graovac, čija se sinergija iz privatnog života pretakala u umetnost kojoj se danas divimo. Nјihovo stvaralaštvo je inspiracija za nove naraštaje koji teže da se kroz umetnost upišu u večnost i da nastave da pronose duh našeg podneblјa i vremena u kojem živimo – rekao je Dalibor Rožić.

Prisutnima se obratila i upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovlјević-Bugarski koja je pozvala sve zainteresovane da pogledaju ovu jedinstvenu izložbu do sredine avgusta i da uživaju u umetničkim delima bračnog para Graovac, koji su kroz pola veka svog suživota ispleli svojevrsnu umetnost, različitu, a opet tako srodnu, u kojoj i danas uživamo.

Pored 43 umetnička dela iz Poklon-zbirke, izložba je upotpunjena i radovima koji su ranije poklonjeni Galeriji, kao i bogatim dokumentarnim materijalom – snimlјenim umetničkim iskazima i vizuelnim dokumentima, koji će doprineti sveobuhvatnijoj predstavi stvaralaštva Radmile i Nikole. Tokom trajanja izložbe biće priređen raznovrstan prateći program kako bi se posetiocima približila osnovna ideja izložbe i kako bi se podstakli na razmišlјanje o stvaralaštvu ovo dvoje umetnika.  Izložbu prati katalog čiji je autor Mirjana Brmbota, muzejska savetnica Galerije Matice srpske. Svi zainteresovani imaće priliku da vide izložbu u Galeriji Matice srpske na Trgu galerija do 16. avgusta 2021. godine.

Novi Sad, 16. jul 2021. godine