Čitaj mi

U FUTOGU ODRŽANO PREDAVANjE O PREVENCIJI MALIGNIH BOLESTI

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je prvom od pet predavanja pod nazivom ,,Maligne bolesti i njihova prevencija“, koje se organizuje u okviru projekata sprečavanja hroničnih nezaraznih bolesti za 2013. godinu. Projekat realizuje Institut za onkologiju Vojvodine i Gradska biblioteka u Novom Sadu, uz podršku Grada, sa ciljem da se građanstvo edukuje o malignim bolestima, faktorima rizika, mogućim simptomima, kao i o značaju i mogućnostima prevencije i ulozi zdravih životnih navika.

- Prema statističkim podacima, 2010. godine u Vojvodini maligne bolesti su bile na drugom mestu u strukturi umrlih. Veoma je važno da informišemo građane i podstičemo ih da usvoje zdrave životne navike, jer primarna prevencija može da spreči pojavu malignih bolesti za oko 30 procenata – izjavio je prof. dr Zoltan Horvat i dodao - Takođe rana dijagnoza, odnosno sekundarna prevencija smanjuje smrtnost za dodatnih 30 procenata i zato je neophodno odazivanje pozivu na skrining i javljanje odabranom lekaru pri prepoznavanju mogućih simptoma malignih bolesti.

Prema podacima Registra za rak Vojvodine IOV u 2010. godini, u Vojvodini je registrovano oko jedanaest hiljada novoobolelih od svih lokalizacija malignih bolesti, a istovremeno je umrlo oko šest hiljada stanovnika od istih. Najveći broj obolelih, imao je dijagnozu karcinoma pluća, na drugom mestu bio je karcinom debelog creva, a na trećem karcinom dojke. Poražavajuća je činjenica da od karcinoma grlića materice u 21. veku u Vojvodini godišnje oboli više od 300 a umire oko 150 žena. Primena zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, započinjanje Programa nacionalnog skrininga za ranu dijagnozu karcinoma dojke, debelog creva i grlića materice, dobrovoljna vakcinacija devojčica HPV vakcinom od 2014. godine deo su borbe za unapređenje epidemiološke situacije malignih bolesti na nivou društva, ali poznavanje faktora rizika u nastanku malignih bolesti i usvajanje principa zdravih životnih navika, obaveza su svakog stanovnika.

U cilju podizanja svesti građanstva o ovoj veoma važnoj temi, predavanje ,,Maligne bolesti i njihova prevencija“ biće održano u pet mesnih zajednica sa teritorije Novog Sada. Predavači su epidemiolozi Instituta za onkologiju Vojvodine i nastavnici Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, redovni profesor Marica Miladinov-Mikov i doc. dr Tihomir Dugandžija. Naredno predavanje biće održano u Rumenci, u petak, 18. oktobra sa početkom u 18.00 časova.

Novi Sad, 16. oktobar 2013. godine