Čitaj mi

TZV. KINESKA ČETVRT - NEBEZBEDNA I NEISKORIŠĆENA

Analiza trenutnog stanja objekata i zakupaca u okviru nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“, Novosađanima poznatiji kao tzv. Kineska četvrt, bila je jedan od preduslova za mogućnost razvoja kvalitetnog dijaloga, koji treba da rezultira jasnim smernicama u dalјoj revitalizaciji i razvoju ovog prostora.

Na osnovu javnog poziva, Grad Novi Sad je angažovao tim nezavisnih eksperata koji je izvršio detalјnu analizu trenutnog stanja infrastrukture - veštačenje objekata u tzv. Kineskoj četvrti. Upozoravajući podaci su ukazali da 71% objekata nije bezbedno. Od ostalih objekata, samo četiri objekta su u relativno dobrom stanju, dok je šest ocenjeno da su u dobrom stanju, a četiri objekta iz katastarskih knjiga uopšte ne postoje na ovoj parceli.

Kako bi se stekla potpuna slika o trenutnoj situaciji u tzv. Kineskoj četvrti, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove dostavila je podatke o trenutnim zakupcima. Na osnovu toga, Radna grupa za kapitalne infrastrukturne projekte u okviru realizacije projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ tokom jula i avgusta u prostorijama Studentskog kulturnog centra „Fabrika“ obavila je razgovore sa zakupcima u cilјu stvaranja jasne slike o potrebama i poslovima koje obavlјaju.

Od ukupne površine u nekadašnjem industrijskom kompleksu „Petar Drapšin“, 62% je prostorno neiskorišćeno ili se u objektima ne odvija nikakva delatnost. Od ukupnog broja objekata 21,3% su prazni, 23,14% su magacini, a 8,3% predstavlјaju objekti koji se bespravno koriste ili je klјuč u sudu.

Kada je reč o objektima u kojima se odvija određena proizvodna ili uslužna delatnost, dominiraju majstorske radionice (29,6%), objekti vezani za sportske delatnosti (3,7%) i ugostitelјski objekti (2,8%). Od ukupno 32 majstorske radionice, čak 62,5% čine uslužni zanati, ali ni u jednoj od njih se ne odvijaju stari zanati, umetnički zanati i domaća radinost.

Kulturnom stvaralaštvu pripada samo 9,2%. Nјega čine: četiri institucije kulture, svega tri slikarska atelјea, tri muzička atelјea, jedno pozorište i dva objekta za organizovanje kulturnih i umetničkih dešavanja. Zanimlјiv je i podatak da se samo jedna žena vodi kao zakupac na ovom prostoru, dok su svi ostali zakupci muškarci.

Kako bi se utvrdili dalјi koraci u razvoju ovog prostora, Fondacija „Novi Sad 2021“ pokreće niz otvorenih razgovora pod nazivom „Divan“ za širu javnost, dok je Gradska uprava za kulturu pokrenula Forum kulture za stručnu javnost. Prvi „Divan“ će se održati u utorak, 22. avgusta u SKC „Fabrika“ u 11.00 časova, zatim slede oni 29. avgusta i 5. septembra, dok će se Forumi odvijati u naredne tri srede (23. i 30. avgusta i 6. septembra).

Novi Sad, 21. avgust 2017. godine