Čitaj mi

TREĆI NACIONALNI DIJALOG JAVNO PRIZNATIH ORGANIZATORA AKTIVNOSTI OBRAZOVANJA ODRASLIH- DRUGIH ORGANIZACIJA I POSLODAVACA

Član Gradskog veća zadužen za privredu Milorad Radojević prisustvovao je skupu „Treći nacionalni dijalog javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih - drugih organizacija i poslodavaca“ koji će biti održan 23. i 24. marta u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama. Skup organizuje Agencija za kvalifikacije, uz podršku partnerskog projekta vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla“.

Milorad Radojević je pozdravio učesnike skupa i istakao podršku koju Grad Novi Sad pruža nezaposlenim licima za obuke i edukacije.

- Za pojedina zanimanja na tržištu rada postoji veća potražnja od ponude, pa radna mesta na kojima se radnici takvih zanimanja zapošljavaju ostaju nepopunjena, ili se na njima zapošljavaju neadekvatno osposobljeni kadrovi. Upravo iz tog razloga Grad Novi Sad je od 2016. godine, do danas, u Akcionom planu zapošljavanja za obuke i edukacije nezaposlenih lica izdvojio ukupno 58.500.000,00 dinara. Time je obuhvaćeno preko 1500 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Analize pokazuju da znatan procenat njih, u roku od tri do šest meseci, nakon završenih obuka pronađe posao u oblasti iz koje se obučavao. Upravo je to razlog zašto sredstva za ove namene uvećavamo iz godine u godinu – istakao je Radojević.

Cilj pomenutog skupa je predstavljanje dosadašnjih rezultata na uređivanju sistema neformalnog obrazovanja odraslih u Republici Srbiji. Prisutnima su predstavljeni koraci i procedure pri akreditaciji programa za dobijanje statusa JPOA na osnovu standarda kvalifikacije i održane su radionice za pripremu predloga programa neformalnog obrazovanja odraslih i karijernog vođenja i savetovanja.

Na skupu su učestvovali predstavnici ministarstava, Privredne komore Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje, javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih, kao i predstavnici lokalne samouprave i socijalnih partnera. Svi oni su zajednički predstavili rezultate rada i razmenili mišljenja o budućim pravcima razvoja neformalnog obrazovanja odraslih u Republici Srbiji.

Novi Sad, 23. mart 2023. godine