Čitaj mi

TRADICIONALNO PLIVANJE ZA BOGOJAVLJENSKI KRST

U organizaciji Mesne zajednice Sremska Kamenica i Srpske pravoslavne crkve na obali reke Dunav u Sremskoj Kamenici peti put za redom održano je  plivanje za Bogojavljenski krst. Nakon liturgije održane u Hramu rođenja presvete Bogorodice, krst je spušten do Dunava nadomak stadiona „Fruškogorac“. Tom događaju prisustvovao je član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

-Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje, sad već tradicionalno organizujemo plivanje za časni krst. Time obeležavamo podvižništvo, ljubav, kao i koheziju našeg naroda i institucija koje su stubovi društva a to su Srpska pravoslavna crkva, Vojska, Policija i Žandarmerija. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u organizaciji događaja, građanima koji su se i velikom broju okupili, a najviše plivačima. Ove godine učestvovalo je preko 140 plivača, od toga pet žena. To je dobrovoljan čin i lično osećanje i smatram da je pobednik svako ko je danas ušao u hladan Dunav – izjavio je Ognjen Cvjetićanin.

Časni krst ima posebnu simboliku, cilj plivanja za njega na Bogojavljenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti tom rekom.

Bogojavljenski krst na obalu pobednički je izneo Aleksa Bobar koji je prvi preplivao razdaljinu od 33 metra.

Novi Sad, 19. januar 2018. godine