Čitaj mi

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U NOVOM SADU

U okviru akcija "Očistimo Srbiju" i „Veliko prolećno spremanje Novog Sada“, u masovnom čišćenju grada Novog Sada učestvovale su brojne mesne zajednice, javna preduzeća, osnovne i srednje škole, sportska udruženja, ustanove kulture, kao i mnoge organizacije.

Finale sedmonedeljne akcije „Velikog prolećnog spremanja Novog Sada“ usledilo je svečanim otvaranjem rekonstruisanog košarkaškog terena koje se nalazi u okviru igrališta na Limanu I na kome su prvu košarkašku utakmicu odigrali košarkaši KK Novi Sad sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem. Otvaranju su prisustvovali i poznati novosadki sportisti iz odbojkaškog kluba Vojvodina, Mihail Dudaš, Danilo Ikodinović i drugi. Na inicijativu gradonačelnika Novog Sada, a na radost Novosađana, igralište i košarkaški teren sada su potpuno osposobljeni za sport, igru, razonodu i druženje.

- Na Svetski dan zaštite životne sredine Novi Sad može da bude ponosan, jer su u proteklih 45 dana grad i građani svoje snage usmerili na čišćenje i ulepšavanje svoje okoline, ali i na promociju pozitivnih društvenih vrednosti. Novi Sad će nastaviti da ulaže sredstva u stvaranje uslova za zdraviji i lepši život - Obnavljaćemo igrališta, biciklističke staze, parkove.- rekao je gradonačelnik Igor Pavličić koji se tom prilikom zahvalio svim Novosađanima što su maksimalno podržali akciju Velikog prolećnog spremanja Novog Sada.

Novi Sad je ugostio i direktorku Republičkog fonda za zaštitu životne sredine Željku Juraković, kao i predstavnike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičke veterinarske inspekcije koji su podržali čišćenje deponije i uređivanje terena u Primorskoj ulici u blizini fabrike Neoplanta. Načelnica Gradske uprave za komunalne poslove Lidija Tomaš rekla je tom prilikom da se velika količina smeća koja se sakupi u toku dana biti vraćena u ponovne tokove, odnosno da će se sa otpadom postupati u skladu sa zakonskom regulativom i preporukama Ministarstva. Načelnica je pohvalila volontere koji su se prijavili da spremaju Novi Sad, kao i mesne zajednice koje su u toku dana spremale svoju okolinu, skrenuvši pažnju da praksa održavanja životne sredine zdravom mora da se nastavi i u budućnosti.

Na manifestaciji organizovanoj u centru grada „Zdravlje za sve“ članica Gradskog veća za zdravstvo Aleksandra Novakov Mikić uručila je nagrade autorima najboljih fotografija na konkursu „Zdrav grad – zdravi ljudi“. Direktor JKP Gradsko zelenilo Nataša Rašeta uručila je nagrade najboljim učesnicima konkursa Izbor najlepše bašte i najlepšeg balkona koji su nagrađeni poklonima iz rasadnika Gradskog zelenila.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Aleksandar Kravić obišao je veslački klub „Danubius“ gde su veslači odnosili šut i metalni krupni otpad iz okoline kluba, kao i ronioce kluba „Mornar“ koji su čistili obale Dunava.

Novi Sad, 5. jun 2010. godine