Čitaj mi

Svetski dan prevencije samoubistva

Povodom obeležavanja 10. septembra Međunarodnog dana prevencije samoubistva u Gradskoj kući održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program akcije pod sloganom „Mnoga lica, mnoga mesta: prevencija samoubistva širom sveta“. Akciju organizuje volonterski Centar „Srce“ u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine uz podršku Gradske uprave za zdravstvo.

- Grad je i ove godine prepoznao potrebu da se pomogne ovakvoj vrsti organizacije jer oni iz dana u dan cele godine stoje na raspolaganju ljudima koji imaju problem. Mi smo ove godine obezbedili oko 100 hiljada dinara za projekte Centra „Srce“, kako za obuku novih volontera tako i za obeležavanje Međunarodnog dana prevencije samoubistva upravo da bi se podigao nivo svesti o ovom problemu. – rekla je prof. dr Aleksandra Novakov Mikić.

Dr Dušan Čanković iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine rekao je da ovakav oblik saradnje Instituta i Centra „Srce“ ima za cilj da populariše značaj ove tematike i da preventivnim delovanjem, odnosno edukacijom utiče na sprečavanje pojave samoubistava. On je takođe naglasio da je Srbija rangirana na trinaestom mestu u svetu po broju samoubistava, a da je naročito zabrinjavajuće stanje na teritoriji Vojvodine .

Dejan Stojičić volonter Centra „Srce“ istakao je da je sprečavanje samoubistva i umanjenje posledica koje ono ostavlja na okolinu važan zadatak društva. U organizaciji Centra „Srce“ sutra će na Trgu slobode u periodu od 16 do 22 časa građanima biti deljen edukativni materijal i biće im na raspolaganju volonteri za sve informacije o toj temi. Broj telefona Centra „Srce“ na koji besplatno mogu da se jave oni kojima je pomoć potrebna je 0800 – 300 – 303.

Novi Sad, 9. septembar 2010. godine