Čitaj mi

SVETSКI DAN OSOBA SA DAUN SINDROMOM

Pod sloganom „Nikog ne zapostavljamo“, ove godine, na današnji dan obeležava se Svetski dan osoba sa Daun sindromom. U Novom Sadu, Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom ovaj dan obeležilo je prigodnom svečanošću kojoj je prisustvovao član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat.

- Obeležavanje Svetskog dana osoba sa Daun sindromom je važno jer se na taj način šira javnost upoznaje sa postojanjem i potrebama ove populacije. Grad Novi Sad od 2011. godine, kontinuirano prati i podržava rad Udruženja. Posebnu pažnju obraćamo na projekte zaštite i unapređenja zdravlja ove osetljive društvene grupe, kao što su edukacije koje se odnose na zdrave stilove života i mere prevencije, ali i na aktivnosti koje su usmerene na povećanje nivoa znanja roditelja, odnosno staratelja o stanju i potrebama osoba sa Daun sindromom. Veoma mi je drago što je veliki broj članova Udruženja prisustvovao brojnim predavanjima, kreativnim radionicama na temu zdravstva, rekreacijama i preventivnim pregledima koji su u toku prošle godine organizovani  – izjavio je prof. dr Zoltan Horvat.

Predsednica Udruženja Violeta Popović objasnila je da se Dan osoba sa Daun sindromom obeležava od 2006. godine i da je datum 21.3. simbolično odabran, jer je u osnovi Daun sindroma prisutnost 3 hromozoma na 21. hromozomskom paru.

- Pripremili smo priredbu u kojoj će nastupiti naši članovi, predstavićemo rezultate rada Udruženja i brojne aktivnosti u kojima smo učestvovali. Ovo je i prilika da se zahvalimo svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji nam pružaju podršku – istakla je Violeta Popović i pozvala zainteresovane da učestvuju u trci pod nazivom „Trči sa mnom, a ne za mene“ koja, u organizaciji Кluba studenata specijalne edukacije i rehabilitacije, održava u Futoškom parku, sa početkom u 15.00 časova.

Udruženje je osnovano pre 15 godina sa ciljem da unapredi društveni položaj osoba sa Daun sindromom i članova njihovih porodica. U rad Udruženja uključeno je oko 30 osoba sa Daun sindromom, 20 drugih osoba sa intelektualnim invaliditetom, članovi porodica, desetak stručnjaka i volontera. Tokom cele godine organizuju se različite aktivnosti u prostorijama Udruženja, kao što su kreativne radionice, časovi plesa, fizičke aktivnosti, predavanja sa ciljem unapređenja zdravlja, preventivni pregledi, radionice unapređenja životnih veština, gostovanja stručnjaka iz različitih oblasti, ali i žurke, proslave rođendana članova Udruženja i druge aktivnosti.

Novi Sad, 21. mart 2019. godine