Čitaj mi

SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE OBELEŽEN POKAZNOM VEŽBOM U GIMNAZIJI „LAZA KOSTIĆ“

Povodom Svetskog dana civilne zaštite, u Gimnaziji „Laza Kostić“, u organizaciji Uprave za vanredne situacije Novi Sad održana je pokazna vatrogasna vežba. Tom prilikom, svoj rad predstavili su Vatrogasni savez Grada Novog Sada, Vatrogasno-spasilačka brigada Novi Sad, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i Crveni krst Novog Sada. Kako međusobno sarađuju demonstrirali su u simulaciji odgovora na eksploziju u kotlarnici škole, situaciji oslobađanja povređenih osoba iz automobila zatrpanog ruševinama i efikasno gašenje požara koji nastaje usled eksplozije.
Događaju je prisustvovao zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac koji je istakao da je Svetski dan civilne zaštite prilika za upoznavanje javnosti sa radom stručnih i humanitarnih organizacija i  merama zaštite.

- Posebno mi je drago što se ova pokazna vežba održava u školi i što će učenici na veoma konkretan način imati priliku da vide kako izgledaju neke od rizičnih situacija i kako u takvim situacijama treba da reaguju. Veliki požari, poplave i snažna nevremenima opominju nas da moramo da delujemo preventivno, ulažemo u bezbednosne službe i vodimo računa o uslovima i merama zaštite. Zato nastojimo da ovim organizacijama omogućimo što bolje uslove za težak i odgovoran rad, ali i da podignemo nivo svesti o neophodnosti pripremljenosti građana za delovanje u slučaju različitih nepogoda i opasnosti, jer će u kritičnom trenutku od tog znanja zavisiti njihov život - izjavio je Igor Crnobarac.

Prema rečima zamenika načelnika Uprave za vanredne situacije Ivana Radosavljevića ta Uprava u slučaju kompleksnih vanrednih događaja, gde je neophodno mnoštvo ljudstva i opreme, angažuje dobrovoljne vatrogasce. Potpredsednik DVD “dr Laza Kostić“ Željko Vuković istakao je da je to udruženje u prethodnom periodu bilo aktivno prilikom poplava, razornih superćelijskih oluja, kao i većih požara.

- Današnja javno-pokazna vežba prikazuje upravo takvu situaciju, gde u isto vreme postoji potreba za delovanje na više lokacija i na razne načine. Pokazaćemo zajednički, koordinisani rad profesionalnih vatrogasaca-spasilaca i pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava. Naša saradnja sa profesionalnim vatrogascima je odlična i oni nam svojim iskustvom i znanjem pomažu da budemo spremni za ovakve intervencije, ali i situacije gde, u početku delujemo samostalno, što je recimo slučaj u mestima koja su na većoj udaljenosti od profesionalnih vatrogasno-spasilačkih jedinica, gde često dobrovoljni vatrogasci prvi stižu na mesto događaja - izjavio je Željko Vuković dodajući da veliku zahvalnost duguju i Gradu, koji pomaže rad dobrovoljnih vatrogasnih društava redovnim godišnjim ulaganjima.

Novi Sad, 1. mart 2024. godine