Čitaj mi

SVEČANOST POVODOM ROĐENDANA NOVOG SADA ODRŽANA I U NOVOSADSKOM POZORIŠTU

Svečani program povodom 270. rođendana Grada Novog Sada održan je i u Novosadskom pozorištu, a prisutnima su se tom prilikom obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, poslanik Skupštine Republike Srbije Balint Pastor i poslanica Skupštine AP Vojvodine Lenka Erdelj.

- Svečanosti povodom Dana našeg voljenog grada samo su jedna od prilika da uživamo u našem prijateljstvu i zajedništvu, da pokažemo i kažemo ono što inače živimo svakodnevno. Ponosni smo zato što je Novi Sad i ovih dana svet u malom, pun naših prijatelja koji su došli da zajedno proslavimo 270. rođendan, ali i da učvrstimo veze, jer iako govorimo različite jezike jedan nam je zajednički – jezik prijateljstva, a to nisu reči, već njihovo značenje. Velika je čast što večeras imam priliku da vam, kao gradonačelnik svog rodnog grada, kažem da ćemo i dalje graditi i razvijati Novi Sad jer on to zaslužuje, jer u njemu stasavaju izuzetni mladi ljudi, jer nas na to obavezuju njegova istorija i tradicija, i vekovno preplitanje jezika, mentaliteta, religija - naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Balint Pastor istakao je da je veoma važno da se obeleži Dan Novog Sada koji je jedan od glavnih gradova vojvođanskih Mađara, jer su tu smeštene za njih značajne institucije. Kako je rekao takođe je važno što Svečanom programu u Novosadskom pozorištu prisustvuje gradonačelnik Novog Sada posebno zato što se to nije često dešavalo prethodnih petnaestak godina.

- Prisećamo se perioda kada su Srbi, Mađari i drugi narodi živeli na ovim prostorima međusobno poštujući jedni druge. Mi cenimo što se današnja Gradska uprava na čelu sa Milošem Vučevićem zalaže za takvu vrstu odnosa i podržava projekte i institucije koji su značajni za mađarsku nacionalnu zajednicu - zaključila je Lenka Erdelj.

U programu su učestvovali Kristina Zima (violončelo), glumac Ištvan Kereši, ženski ansambl ''Gužaljaš'', folklorne grupe ''Tizrevalok'' i ''Mitugras'' iz Novog Sada, kao i folklorna grupa iz Rumunije ''Sazfonat Sociokulturališ Eđešilet''.

Novi Sad, 2. februar 2018. godine