Čitaj mi

SVEČANOM CEREMONIJOM OTVORENA OMLADINSKA PRESTONICA EVROPE 2019

Spektakularnom ceremonijom u novosadskoj Sinagogi otvorena je Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu. Događaju su prisustvovali predstavnici Republike, Pokrajine, Grada Novog Sada, diplomatskog kora, institucija i omladinskih organizacija iz zemlјe i Ervope. Prisutnima su se obratili koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

- Ništa nam nije poklonjeno kada se odlučivalo o tome ko će poneti titulu Omladinske prestonice Evrope. Titula je dokaz da se trud i marlјiv rad isplate. Ulaganje u mlade i kreativne lјude i pružanje šanse da oni grade bolјe društvo je ono po čemu smo posebni. Ovo nije samo važan nacionalni program, već politika života, jer ovde odrastaju fenomenalni mladi lјudi koji se bore za svoje šanse i da ih iskoriste za opšte dobro. Mi smo tu da ih podržimo pobolјšanjem uslova života za mlade u celoj zemlјi. Prejkat OPENS 2019 je naš sistem za budućnost, jer mladost i obrazovanje su naše najveće šanse za ravoj i nećemo ih propustiti. Pokazaćemo celoj Evropi kako izgleda društvo u kojem mladi nisu samo statisti. Pobeđujemo zbog vrednosti koje svakodnevno živimo, snaga je u zajedništvu i sinergiji – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i posebno se zahvalio predsedniku Vučiću što je prepoznao vrednost i podržao projekat na samom početku.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će podrška Novom Sadu u budućnosti biti još veća, te da će se grad još više razvijati.

- Večeras sam video da ovi mladi lјudi nose novu energiju i novu nadu, i molim ih da nastave da budu tako istrajni i orginalni. Toliko su isred nas da sam siguran da će Srbija koju oni grade biti mnogo ispred ove današnje koju smo mi gradili. To što je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope treba sve da nas opomene da znamo koga moramo da pitamo kada razmišlјamo o budućnosti – istakao je predsednik Vučić.

Koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović naveo je da je Novi Sad uvek bio pionir kada je reč o omladinskoj politici, a da je osvojena titula velika šansa za Novi Sad i Srbiju.

- Omladinske organizacije iz Novog Sada su zagovarale da se na nacionalnom nivou osnuje institucija koja će se baviti mladima, a rezultat tog zagovaračkog procesa, u koji su bili uklјučeni mladi iz cele Srbije, je Ministarstvo omladine i sporta. Sedeli smo zajedno i planirali stratešški važne dokumente. Mladi su sa donosiocima odluka učestvovali u njihovom kreiranju, a kasnije i u sprovođenju – kazao je Grozdanović.

On je takođe naglasio da je cilј OPENS-a da do 2020. godine u saradnji sa brojnim partenrima u projekte i programe uklјuče 50 000 mladih u celoj Evropi, ali i da stvore održivu omladinsku politiku i vidlјive rezultate u budućnosti.

Novi Sad, 26. januar 2019. godine