Čitaj mi

SVEČANO OTVORENA OPSERVATORIJA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju renoviranog objekta Male stražare na Petrovaradinskoj tvrđavi koja je nedavno obnovlјena i biće u funkciji opservatorije, zahvalјujući „EXIT fondaciji“ koja je aplicirala i dobila sredstva u iznosu 4.200.000 dinara u okviru akcije „Zajednici zajedno“ kompanije „NIS“ za obnovu tog objekta u cilјu povećanja iskorišćenosti kapaciteta Petrovaradinske tvrđave. Opservatorija se nalazi u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku i jedna je od tri ukupno sačuvane u okviru granica Petrovaradinske tvrđave, te je njena obnova utoliko značajnija za to kulturno dobro. Naime „EXIT fondacija“ sa kompanijom NIS, uz podršku Grada Novog Sada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, pristupila obnovi koja će svakako  doprineti ponudi celokupnog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sada.

-Ovaj projekat je uspešno realizovan upravo zahvalјujući tome što su se uduružila dva kvalitetna tima, dve pobedničke kompanije, koje su kao podršku u celom procesu imale stručnjake iz Grada. Čestitam kompaniji NIS, kao i „EXIT“ timu - najvećem brendu Novog Sada i Srbije, što su ostvarili zajedničke cilјeve uz podršku Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Oni su demonstrirali šta suštinski znači društvena odgovornost kompanija i želim im da se ne zaustave na ovom izazovu, već da nas u budućnosti obraduju nekim novim poduhvatom. Sve ovo je u sklopu sve snažnije i intenzivnije obnove Petrovaradinske tvrđave, a već su vidlјivi rezultati napora koje Grad Novi Sad ulaže uz pomoć Vlade Republike Srbije, tj. radovi u vrednosti od oko dva miliona evra u cilјu obnove Podgrađa. Na centralnom platou smo ovog proleća obnovili kompletnu infrastrukturu iz budžeta Grada i kontinuirano vodimo računa o našem velikom i značajnom kulturnom nasleđu, ali i turističkom i privrednom potencijalu, koji Tvrđava ima za sve nas. Drago mi je što ova mala stražara, danas moderna opservatorija, dobija svojevrsnu svežinu i novu funkcionalnu vrednost i što će posetioci sa zadovolјstvom svraćati do nje - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Osnivač „EXIT“-a Dušan Kovačević istakao je da je misija „EXIT fondacije“ da unapredi i sačuva Petrovaradinsku tvrđavu, kao najznačajniji istorijski, kulturni i turistički objekat Novog Sada.

- Upravo okončani radovi samo su jedan u nizu koraka koji će u narednom periodu biti preduzimani da simboli Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava i „EXIT“ festival dobiju novi sjaj – rekao je Kovačević.

Partner „EXIT fondacije“ na ovom projektu je Naftna industrija Srbije, koja kroz program “Zajednici zajedno” doprinosi unapređenju života u 12 gradova i opština u kojima posluje kompanija. Nakon obraćanja zamenika generalnog direktora kompanije NIS Igora Tarasova, prisutnima se obratio i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada mr Siniša Jokić, napomenuvši da su sveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi Male stražare rađeni prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i da je on obuhvatao sanaciju krova i fasada, uređenje enterijera, popravku trotoara i odvoda atmosferske vode.

Usledio je kulturno-umetnički program u okviru kojeg je prikazana instalacija „Zvuci svemira“ gde su prisutni mogli da čuju zvuke prvobitnog kosmosa kombinovane sa adekvatnom muzikom, a ceo prostor bio je obojen svetlom koje daje specifičnu atmosferu astronomskim istraživanjima. Članovi Astronomskog društva demonstrirali su posmatranje kosmosa na postavlјenim teleskopima, a priređena je i izložba fotografija nebeskih tela.

Novi Sad, 30. jun 2018. godine