Čitaj mi

SVEČANO OTKRIVENA INFORMATIVNA TABLA MILUNKI SAVIĆ U STEPANOVIĆEVU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom otkrivanju informativne table posvećene Milunki Savić u prigradskom naselјu Stepanovićevo koja je postavlјena na kuću u kojoj je živela i tom prilikom položio i vence na spomenik u centru Stepanovićeva „Otac, sin i unuk“. Milunka Savić bila je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Početkom dvadesetih godina prošlog veka, za zasluge u ratu, od države je dobila imanje u Stepanovićevu, gde je sama podizala četvoro dece do preselјenja u Beograd. 

- Otkrivanje informativne table sa imenom Milunke Savić jeste samo mali deo onoga što ona zaslužuje od svojih sunarodnika i potomaka. Milunka će uvek biti sa nama u mislima, jer je duboko zadužila svoj narod. Ona je dala jedinstven primer kako jedna žena, još u ono vreme, može rame uz rame da ide sa muškarcima i bori se za svoju otadžbinu, a istovremo neguje humanost i bavi se dobročinstvom. Sećajući se slavne prošlosti našeg naroda, čiji je veliki deo Milunka Savić, mi stvaramo preduslove za bolјe sutra. Time što ne zaboravlјamo šta su naši preci radili 1912. godine, mi gradimo kvalitetniju budućnost za nas i pokolenja. Naša tradicija, istorija i kultura jesu snažna podloga za sve što nas čeka u budućem periodu, a naša deca su naša najveća snaga koja će nas voditi samo napred – rekao je gradonačelnik i dodao da sećanje na sve junake koji su dali ono najvrednije za bolјu budućnost svih nas - svoje živote, nikada neće umreti.

U Stepanovićevu,  gradonačelnik Vučević je pored posete Mesnoj zajednici, polaganja venaca i otkrivanja spomen ploče, prisustvao i izložbi starih jela koja su se spremala u vreme doselјenja posle rata, a koju su pripremile žene iz Udruženja žena iz Karavukova i žene iz Stepanovićeva. Savet Mesne zajednice Stepanovićevo i Organizacija za zaštitu istorijskog i kulturnog nasleđa Srbije-Branik pokazali su da uspomena na ovu izuzetnu istorijsku ličnost živi, a kao način da se heroji sačuvaju od zaborava, u planu je i otvaranje spomen- sobe posvećene Solunskim dobrovolјcima.

Novi Sad, 27. novembar 2014. godine