Čitaj mi

SVEČANO OTKRIVEN OBNOVLJENI SPOMENIK RUSKIM RATNIM ZAROBLJENICIMA

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović prisustvovao je ceremoniji svečanog otkrivanja obnovljenog Spomenika ruskim ratnim zarobljenicima iz 1915 - 1918. godine. Ceremoniji koju je na Vojnom groblju u Petrovaradinu organizovala Ambasada Ruske Federacije, su pored predstavnika Grada Novog Sada, prisustvovali i predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Vojske Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

- Otkrivanjem spomenika ruskim vojnicima koji su stradali u Prvom svetskom ratu, mi odajemo počast vojnicima i pobedi, a ovo je ujedno i uvod u obeležavanje stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata, jubileja koji nas očekuje sledeće godine- izjavio je Vanja Vučenović i dodao – Grad Novi Sad je zajedno sa Ambasadom Ruske Federacije i Srpskom pravoslavnom crkvom doprineo da se ovaj spomenik obnovi i za nas on predstavlja simbol prijateljstva između dva naroda. Mi možemo da se pohvalimo intenzivnom saradnjom Grada sa Ruskom Federacijom i ja se nadam da ćemo i u buduće zajedno učestvovati u mnogim projektima.

Spomenik u obliku ruskog pravoslavnog krsta bio je podignut 1929. godine, na mestu gde je sahranjeno 96 vojnika ruske vojske, koji su umrli od rana i bolesti u austrougarskom zarobljeničkom logoru kod Novog Sada. Srušen je devedesetih godina prošlog veka, a obnovljen u julu 2013. godine, sredstvima Ruske Federacije. Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin istakao je da je to prvi spomenik iz Prvog svetskog rata u Srbiji, koji je vraćen iz zaborava.

-  U susret stogodišnjici Prvog svetskog rata danas imamo vrlo malo spomenika koji bi podsetili na njegove žrtve. Hvala srpskom narodu i Novom Sadu što čuvaju sećanje na naše vojnike. Čitavu istoriju smo bili zajedno i u 20. veku podnosili velike gubitke, ali smo uvek pobeđivali te sačuvali dobre odnose - izjavio je Čepurin.

Nakon obraćanja, održan je i parastos za preminule ruske vojnike, koji su predvodili episkop bački Irinej i sremski Vasilije, a zatim su, uz vojne počasti delegacije položile vence na spomenik.

Novi Sad, 28. oktobar 2013. godine