Čitaj mi

SVEČANO OBELEŽENA 198. GODIŠNјICA ROĐENјA SVETOZARA MILETIĆA

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je državnoj svečanosti posvećenoj obeležavanju godišnjice rođenja Svetozara Miletića koju su organizovali Vlada Republike Srbije i Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Novim Sadom. Tako je po prvi put, na osnovu Državnog programa obeležavanja godišnjica iz istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, na Trgu slobode u prisustvu velikog broja građana, kod spomenika Svetozaru Miletiću, polaganjem venaca obeležena 198. godina od rođenja jednog od najpoznatijih Novosađana i najznamenitijih gradonačelnika u istoriji Novog Sada.

- Pre 198 godina, na današnji dan, rođen je dr Svetozar Miletić, čovek čije ime je sinonim za borca za pravdu, slobodu i jedinstvo srpskog naroda. Rođen u skromnoj, zanatlijskoj kući u Mošorinu, odrastao je na kosovoskom zavetu i srpskim junačkim tradicijama. To ga je za ceo život formiralo i obeležilo. Dalјe ga je put vodio u naš Novi Sad, gde je završio šest razreda pravoslavne gimnazije. Gimnaziju je završio u Bratislavi, a potom je studirao prava u Pešti i Beču, gde je i doktorirao. Za gradonačelnika Srpske Atine biran je dva puta. Ideali za koje se Miletić borio: sloboda, pravda i jednakost – ostaju kamen temelјac naše nacije i države i dan danas. Miletićeva hrabrost neretko nam je putokaz kako da se suočimo sa izazovima današnjice. Nјegova vizija jedinstva srpskog naroda inspiriše nas kako da gradimo kulturnu, prosvetnu, ali i opštenacionalnu politiku. Potrudimo se da budemo dostojni žrtava koje je Miletić podneo sa zavetom da gradimo i jačamo našu državu Srbiju. I od danas da se svake godine okuplјamo ovde u Novom Sadu na dan 22. februara. I da budemo kao nekada okuplјeni oko našeg sivog tića Svetozara Miletića! - rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

U okviru svečanosti, kojoj su pored brojnih građana, prisustvovali i Episkop bački gospodin dr Irinej, sveštenstvo, zvaničnici Vlade Republike Srbije, pripadnici Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici AP Vojvodine, lokalnih samouprava i mnogi drugi, upriličen je bogat kulturno-umetnički program. Nastupio je hor Muzičke škole „Isidor Bajić“ pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević, kao i tamburaški ansambl učenika te škole. Okuplјenima se obratila i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević koja je istakla da je Miletić ostavio trag i za buduće naraštaje i da njegov primer dokazuje da teška vremena rađaju jake lјude, a svečanu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

- Obeležavanje Miletićevog rođenja predstavlјa duhovnu obnovu Srbije, koja se dešava uporedo sa infrastrukturnom, privrednom, sportskom, kulturnom i naučnom. Rođenjem Svetozara Miletića postavlјena je politika srpskog kao državotvornog naroda u Srbiji. Ta Miletićeva politika, i danas je živa - rekao je ministar Selaković.

Svetozar Miletić, rođen je u Mošorinu 22. februara 1826. godine. Bio je srpski pravnik, novinar i političar, doktor prava, advokat u Novom Sadu i narodni poslanik. Jedno vreme bi je i  gradonačelnik Novog Sada i jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj, druge polovine XIX veka. Svetozar Miletić, smatra se za jednog od najobrazovanijih Srba svog vremena i začetnika borbe za nacionalno oslobođenje srpskog naroda severno od Save i Dunava. Kao najmlađi gradonačelnik Novog Sada  proglasio je srpski jezik zvaničnim, a ukinuo nemačku realku. Zalagao se i za podizanje zdanja Gradske kuće u srpskom delu Novog Sada i bio je jedan od osnivača Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Umro je 4. februara 1901. godine u Vršcu, a sahranjen je na Uspenskom groblјu u Novom Sadu.

Novi Sad, 22. februar 2024. godine