Čitaj mi

SPROVEDENA KAMPANјA „U KOLA BEZ ALKOHOLA” U NOVOSADSKIM KAFIĆIMA

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve prof. dr Aleksandar Bulajić prisustvovao je akciji koja se održala u novosadskim ugostitelјskim objektima u sklopu kampanje „U kola bez alkohola". Kampanju je organizovalo Udruženje građana „Institut za bezbednost u saobraćaju“ u saradnji sa Gradom Novim Sadom.

- Stradanje mladih u saobraćaju predstavlјa globalni problem sa kojim se nažalost susrećemo i u našoj zemlјi, a statistika nam ne ide u prilog, kada je reč o ovoj temi. Alkohol je svakako jedan od uticajnih faktora u nastanku saobraćajnih nezgoda, često i sa smrtnim ishodom, a nalazi se na drugom mestu, odmah nakon vožnje neprilagođenom brzinom. Zato posebnu pažnju skrećemo mladim i nedovolјno iskusnim vozačima koji su tek položili vozački ispit, da ne upravlјaju vozilom dok su pod dejstvom alkohola. Grad Novi Sad će nastaviti da podržava ovakve i slične akcije koje imaju jasan cilј, a to je da promovišu bezbednu vožnju bez uticaja alkohola, kao i bezbednost svih učesnika u saobraćaju - rekao je prof. dr Aleksandar Bulajić.

Rukovodilac Udruženja građana „Institut za bezbednost u saobraćaju“ Slaven Manović je u ime organizatora naglasio da je cilј ovog projekta odvraćanje vozača od vožnje pod uticajem alkohola kroz merenje njihove trenutne alkoholisanosti pomoću alkometera, kao i informisanje o visini i vrsti kazni koje su zakonom predviđene za to.

- Projekat se realizuje na mestima gde se konzumiraju alkoholna pića, tako da smo za ovu akciju odabrali tri različita novosadska ugostitelјska objekta. Gosti koji su popili jedno ili više pića, mogli su da se testiraju i provere koliko trenutno imaju alkohola u krvi, kao i da putem „kaznene karte“ saznaju kolike su predviđene kazne za to - rekao je Slaven Manović i dodao da je Grad Novi Sad bio jedan od prvih lokalnih samouprava koji je krenuo sa ovom važnom kampanjom za mlade koji spadaju među najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju.

Učesnici akcije i gosti ugostitelјskih lokala dobili su poklon privezak i promotivni flajer. Akciju su sproveli volonteri koji su prošli obuku o načinu rada sa etilometrom i „kaznenom kartom”.

Novi Sad, 15. decembar 2023. godine