Čitaj mi

SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Stručni skup posvećen implementaciji principa zaštite životne sredine u oblasti socijalnog preduzetništva, pod nazivom "EkoSoP" održan je u hotelu Šeraton u Novom Sadu. Organizator skupa je Udruženje ''Čepom do osmeha'' u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, Departmanom za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, a pored članova akademske zajednice o pomenutoj temi govorili su predstavnici JKP "Čistoća" Novi Sad, predstavnici reciklažnih centara, predškolskih ustanova, pedagozi, kao i predstavnici korporativnih sistema.

U uvodnom delu prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Pavle Počuč, pokrajinski podsekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak i predsednica Udruženja ''Čepom do osmeha'' Vanja Petković.

- Srećan sam i ponosan što imamo tako plemenite i angažovane Novosađane sa inicijativom da rešavaju probleme i pomažu drugim lјudima, kao što je to tim ''Čepom do osmeha''. Zahvalјujući njima, čep nije samo parče plastike, već put da nekom vratite osmeh na lice, i na tom primeru se vidi da smo, uz sve nedaće i izazove, i dalјe solidarno društvo. Dok imamo takve lјude, dotle je Novi Sad snažan, siguran i bogat. Danas ćemo čuti nešto više o socijalnom preduzetništvu, i očigledno je da je ovo Udruženje proširilo svoje aktivnosti. Moramo više negovati preduzetnički duh, jer bez toga nema razvoja, a socijalno preduzetništvo nije samo čista matematika, već daje šire društvene benefite, i doseže daleko iznad ekonomskog plusa. Kao gradonačelnik snažno ih podržavam u svemu što rade – naglasio je Miloš Vučević.

- Cilј nam je bio da okupimo Grad, Republiku, Pokrajinu, privredu, da zajedno pristupimo problemima zaštite životne sredine, jer tako možemo da učinimo mnogo. Naši volonteri širom Srbije pokazuju da smo spremni da činimo pozitivne promene – istakla je Vanja Petković.

Na skupu je potpisan Sporazum o saradnji između Udruženja ''Čepom do osmeha'' i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a potpisali su ga predsednica Udruženja Vanja Petković i dekan Fakulteta prof. dr Milica Pavkov Hrvojević.

Novi Sad, 24. oktobar 2019. godine