Čitaj mi

„SAVRŠENE RAZLIČITOSTI“ NA 21. BEOGRADSKOM FESTIVALU IGRE U NOVOM SADU

Predstojeći 21. Beogradski festival igre počeće prologom, francuskom omnibus predstavom „Neuhvatljiva tačka odlaganja” koreografa Joana Buržoa, koja će biti izvođena 7. i 8. marta u bioskopu „Balkan“, u Beogradu, i to u tri termina dnevno – od 16, 18 i 20 časova. Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, u Gradskoj kući, zvanično otvaranje Beogradskog festivala igre planirano je za 9. mart u Novom Sadu, kada će diptih „Proklizavanje/SAABA”, tandema koreografa Damjana Žalea i Šaron Ejal, plesne kompanije Geteborške opere izvesti na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Konferenciji za novinare prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je iskazao veliko zadovoljstvo održavanjem kontinuiteta Festivala, ističući da Grad Novi Sad prepoznaje njegov značaj i da svesrdno podržava njegovu realizaciju
- Novi Sad je već godinama počasni domaćin velikih svetskih trupa koje nastupaju na Beogradskom festivalu igre, a ove godine veliko otvaranje je 9. marta, upravo u Srpskom narodnom pozorištu. Dve decenije vrhunskih umetničkih iskoraka Festivala su za nama i dočekali smo veliko punoletsvo, jer sa Beogradskim festivalom igre, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i Srpskim narodnim pozorištem, Grad Novi Sad zajedno korača već 20. godinu u lepoj sinergiji. Ovaj Festival svake godine dovede u Srbiju više od 300 umetnika, a igri u čast, i ove godine će okupiti vrhunske umetnike koji na sceni otelovljuju višeslojnu komunikaciju, otvaraju važne teme koje analiziraju aktuelne pojave i društvo, te pokreću najlepše emocije. Predstavljajući igru kroz njene vrhunske domete, ne sumnjam da će Festival nastaviti da osvaja nove i pomera postojeće umetničke prostore i pozicionira sebe sve više na međunarodnoj mapi, kao i Novi Sad i celu Srbiju – rekao je Rožić.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung izrazila je zadovoljstvo napretkom koji Festival ostvaruje negujući i emancipujući publiku, ali i pomerajući umetničke standarde u Srbiji, ujedno stvarajući kulturni ambijent koji izaziva pažnju i interesovanje, kako srpske, tako i evropske publike, kao i brojnih medija.
-  O tome najbolje govori podatak da smo duplirali sva izvođenja. Svaka trupa nastupa po dve ili više večeri. To je mogućnost da predstave vide Novosađani, ali i svi njihovi gosti. Svesni smo da beogradska publika putuje zbog Beogradskog festivala igre. Ove godine, novinari La Republike, Gardijana, Elefterotipije, izveštavaće iz Novog Sada – rekla je Jung i dodala da će ove godine Festival imati izvedbu i u Narodnom pozorištu u Subotici 27. i 28. marta italijanske plesne trupe „Dewey Dell“, kao i da je u pripremi dokumentarni film o 21 godini postojanja ovog renomiranog umetničkog festivala u Srbiji.

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama je istakla da će ovog proleća Srbija i Novi Sad biti epicentar savremenog umetničkog stvaralaštva, te da je to izuzetna prilika ne samo za najširu publiku, nego i za baletske izvođače i koreografe da se upoznaju sa savremenim tokovima svetskih baletskih produkcija. Ona je takođe istakla da Vlada APV, koja je osnivač Srpskog narodnog pozorišta, predano radi na unapređenju tehničkih kapaciteta ovog pozorišta, te ono danas ima scenu koja može da ugosti najzahtevnije i najveće svetske baletske produkcije.

Ambasadorka Kraljevine Švedske Anike Be David pozvala je publiku da na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta pogledaju gostovanje plesne kompanije Geteborške opere i „Proklizavanje“ 9. i 10. marta, a ambasador Kanade Džajls Norman je najavio gostovanje plesne trupe „Kidd Pivot“ iz Vankuvera, koja 14. i 15. marta takođe nastupa u Novom Sadu.

Predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši je istakao da je pokroviteljstvo umetničkih projekata jedno od najvažnijih koje ova kuća podržava u Srbiji.

U okviru 21. edicije Festivala, koja će pod sloganom „Savršene različitosti” trajati do 10. aprila, u Beogradu i Novom Sadu biće izvedeno 30 koreografskih postavki ukupno 19 trupa iz 14 zemalja.Dodatne informacije o Festivalu dostupne su putem sajta: https://belgradedancefestival.com/

Novi Sad, 1. mart 2024. godine