Čitaj mi

SAOPŠTENjE SA DANAŠNjEG SASTANKA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA NOVOG SADA

Na današnjem sastanku kojim je predsedavao gradonačelnik Igor Pavličić, Štab za vanredne situacije je konstatovao je da celokupna Zimska služba grada funkcioniše na zavidnom nivou, da na zalihama ima dovoljno soli i ostalih sredstava za tretiranje saobraćajnica i da su ljudstvo i mehanizacija spremni za novi hladni talas najavljen za kraj ove nedelje. Na sastanku je ustanovljena procedura za dejstvovanje javnih službi uključenih u posao uklanjanja ledenica. Tom prilikom, zaključeno je da je od prioritetnog značaja da građani uklone svoja vozila sa obeleženih mesta kako bi ekipe koje rade na uklanjanju ledenica mogle da prići svim lokalitetima. Veoma je važno da se građani i dalje uključuju u akcije čišćenja snega i da ažurno obaveštavaju nadležene službe o potencijalnim opasnostima od ledenica. Posebno upozorenje građanima je da ulože maksimalnu pažnju na obaranje potrošnje električne energije, budući da je energetski sistem izuzetno opterećen kako bi se izbegle eventualne posledice koje bi bile na štetu svih građana.

Nakon jučerašnjeg apela upućenog građanima Novog Sada da se uklanjaju ledenice sa kuća, zgrada i ostalih objekata, kao i uklanjanje privatnih vozila i ostalih dobara, Komunalna policija je primila veliki broj poziva. Na raspolaganju je deset telefonskih linija, a danas do 15 časova je primljeno preko 250 poziva. Ekipe Komunalne policije izlaze na teren, konstatuje se stanje na terenu i u slučaju nemogućnosti građana da sami uklone ledenice, potrebno je da se taj prostor privremeno ogradi trakama i postavi upozorenje stanara da je ograđena zona opasna. Komunalna policija nakon uviđaja sa terena prima i analizira informacije o najkritičnijim lokalitetima i prosleđuje ih Štabu za vanredne situacije vatrogasne brigade Novi Sad. Akciji uklanjanja ledenica su se priključile i ekipe JKP "Stan" koje na raspolaganju imaju dizalice.

Pozivaju se građani i predsednici kućnih saveta da obrate pažnju na viseće ledenice i nagomilani sneg na krovovima koji su skloni padu. Dužnost predsednika kućnih saveta i skupština zgrada je da istaknu upozorenje, obaveste komunalnu inspekciju i policiju, obaveste tj. zahtevaju od stanara da uklone automobile zbog prilaza interventnih vozila - dizalice u kojima će radnici JKP „Stan“ raditi na uklanjanju ledenica. Brojevi telefona Komunalne policije i dispečerskog centra su 4872-544, 4872-402, 4872-403, 4872-404 a s obzirom na veliki broj poziva koji se zaprima dnevno, mole se građani da svoje zahteve upute i preko elektronske pošte na adresu komunalna.policija@inspekcija.novisad.rs i dispecer@inspekcija.novisad.rs

Novi Sad, 8. februar 2012. godine