Čitaj mi

REŠAVANJE HAVARIJE NA KANALIZACIONOM SISTEMU NA KLISI

Član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić zajedno je sa direktorom JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozdenom Perkovićem obišao naselje Klisa gde je došlo do veće havarije u kanalizacionom sistemu.

- Samo u prvih šest meseci JKP „Vodovod i kanalizacija“ otklonilo je preko 600 raznih havarija i imalo preko 1000 izlazaka na teren. Havarije kao ova, u Savskoj ulici, dešavaju se jednom godišnje. Pre svega želim da se izvinim građanima  koji su imali neprijatnosti zbog toga, i osećam i ličnu odgovornost što se čekalo na intervenciju, ali bile su velike kiše i u početku se sumnjalo da je zbog velikog priliva vode došlo do problema. Tek kad je kiša stala ustanovilo se da je ovo veliki kvar, morali smo da angažujemo eksterne izvođače radova zbog neophodne mehanizacije kako bi se intervenisalo u ovim slučajevima. Ono što je važno da se napomene je da radimo na infrastrukturi ovog dela Novog Sada, i u naredne dve do tri godine, kroz projekat „Čista Srbija“ uradiće se praktično „kičma“ sistema atmosferske kanalizacije. Znamo da je Sentandrejski put već zacevljen, od Kanala do Velebitske ulice, dalje se radi projektovanje sve do auto-puta, ali i pripremaju se projekti atmosferske kanalizacije, odnosno kolektora atmosferskih voda na pravcu kroz Ulicu Profesora Grčića da bi prihvatili ceo sliv sa Gornjih livada. Praktično će ovaj severni deo grada imati i atmosfersku kanalizaciju kako dolikuje gradu kao što je Novi Sad – rekao je Zdravko Jelušić i dodao da se u Ulici Bože Kuzmanovića radi rekonstrukcija fekalne kanalizacije te da će se  prečnik tih cevi skoro udvostručiti.

- Ova havarija se nalazi na preko 3,5m dubine i veoma je zahtevna i opasna za otklanjanje i nadam se da će u najkraćem roku biti sanirana. Razumem da su građani u problemu, da kanalizacioni sistem treba renovirati, poboljšati i proširiti, i nadam se da će u doglednom roku Novi Sad imati centralni prečistač i rešenu kanalizaciju, što je možda i najznačajnija investicija posle Drugog svetskog rata u našem gradu – istakao je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković i zamolio sugrađane da atmosferske vode i oluke ne priključuju na kanalizaciju, jer sistem nije predviđen za tako nešto.

Novi Sad, 10. novembar 2021. godine