Čitaj mi

REKONSTRUKCIJOM ZGRADE RADNIČKOG PONOVO OŽIVLjAVA STARI SIMBOL NOVOG SADA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je objekat nekadašnjeg Radničkog univerziteta gde počinju radovi na rekonstrukciji čiji je vlasnik kompanija „Vega IT“ koja je krajem 2020. godine kupila zgradu na javnoj licitaciji. Idejno rešenje za fasadu zgrade kreirao je arhitektonski studio „Kuzmanov and partners” iz Novog Sada, a idejni koncept nove arhitekture zgrade jeste očuvanje identiteta objekta uz korišćenje novih materijala i savremenih obloga.

- Ovo je veliki dan, ne samo za kompaniju „Vega IT“ već i za Novi Sad. U pitanju je projekat od gradskog značaja, odnosno realizacija nečega što možda nismo mogli ni da zamislimo pre nekoliko godina, a sada svedočimo početku rekonstrukcije ove zgrade. Čak 21 godinu je objekat Radničkog univerziteta bio simbol za propadanje grada i za stradanje, a ovo je momenat kada Novi Sad ulazi u novu eru svog razvoja i potvrda da se četvrta industrijska revolucija dešava i u našem gradu. Ova poslovna zgrada je svojevrsna moderna fabrika u kojoj će raditi oko 550 lјudi. To je nešto nešto što je neophodno svakom gradu koji želi da zadrži konkurentnost i da se razvija. Veoma sam srećan i ponosan, a posebno zahvalan „Vega IT“ na ovom hrabrom poslovnom potezu i na njihovoj odlučnosti da nastave da investiraju u našem gradu. Oni su mogli da se opredele za bilo koji grad u zemlјi ili svetu, ali odlučili su se da ovde, u Novom Sadu, investiraju preko 12 miliona evra za kupovinu i rekonstrukciju objekta, što je impozantna cifra. Ipak, nešto što nadilazi pitanje ekonomije, jeste pitanje simbolike koja je od opštedruštvenog i gradskog značaja. Grad će tokom sledeće godine raditi parterno uređenje, a nadam se da ćemo krajem leta sledeće godine imati uselјenu zgradu nekadašnjeg Radničkog univerziteta. Hvala mojim saradnicima koji su timski radili na ovom projektu, zahvalјujući čemu je Novi Sad prvo povratio vlasništvo nad zgradom koju smo izgubili nekom neodgovornom politikom pre mnogo godina, a potom joj sa kompanijom  „Vega IT“ obezbedio uslove za nove poslovne poduhvate - rekao je gradonačelnik Vučević.

U martu ove godine predstavlјeno je idejno rešenje za izgled tzv. „Plavog nebodera“, a o tome su prilikom obilaska govorili suosnivač kompanije „Vega IT“ Vladan Ostojić, kao i jedan od projektanata Aleksandar Kovjanić u ime kompanije „TIM Inženjering“.

Vladan Ostojić, suvlasnik kompanije „Vega IT” koja spada u najbrže rastuće tehnološke kompanije u regionu, rekao je da se raduje što je rekonstrukcija zgrade započeta u skladu sa kreiranim planovima i što je će nekadašnji simbol Novog Sada dobiti novi sjaj.

- Posebno želimo da se zahvalimo gradonačelniku, gospodinu Milošu Vučeviću, kao i Adrijani Mesarović, članici Gradskog veća za budžet, finansije i investicije, na punoj podršci koju su nam pružili u ostvarenju ovog cilјa. Bez njihove podrške ne bismo ovako brzo uspeli da počnemo sa rekonstrukcijom. Zahvalјujemo se i svim partnerima i saradnicima koji izvode radove na rekonstrukciji zgrade a posebno firmama „TIM Inženjering”, „Dijagonala”, „Metalogradnja” i sjajnom „Syntesis Quatro”, koji je zadužen za dizajn enterijera – rekao je Ostojić.

Projekat za izvođenje radova uradila je firma „TIM Inženjering”, a jedan od projektanata Aleksandar Kovjanić se zahvalio na ukazanom poverenju da ta firma učestvuje na ovako značajnom projektu za Grad Novi Sad, a pre svega za kompaniju „Vega IT”.

- Iza mene stoji tim od pedesetak inženjera različitih specijalnosti koji su radili na ovom projektu i koji će od danas učestvovati i kao članovi stručnog nadzornog tima. Drago mi je što je zgrada Radničkog konačno dobila odlučnog investitora, a onda i veoma kvalitetnu i “zelenu” arhitekturu, od strane arhitekte Kuzmanova – izjavio je Aleksandar Kovjanić.

Završetak radova na rekonstrukciji zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta planiran je za avgust 2022. godine, nakon čega će deo trenutnih, ali i novi zaposleni, moći da se usele u novi poslovni prostor površine od 6 500 kvadratnih metara na 13 spratova.

Novi Sad, 29. oktobar 2021. godine