Čitaj mi

RAZVOJ UNIVERZITETA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem učestvovao na radnom sastanku u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. U diskusiji su učestvovali i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević., savetnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Stefan Badža, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalј Nјilaš, kao i savetnik predsednika Vlade Đorđe Mančić. 

Na sastanku je razmatrano više tema u vezi sa izgradnjom Naučno-tehnološkog parka, a izlaganja su imali rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić koji je govorio o optimizaciji prostora Univerziteta u Novom Sadu, zatim dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački, kao i predsednik Odbora za izgradnju druge faze Tehnološkog parka prof. dr Srđan Kolaković.

- Ohrabruje nas činjenica da smo, pored proširenja kapaciteta Univerziteta u Novom Sadu, danas razgovarali i o proširenju kapaciteta naše predškolske ustanove, odnosno o novim obdaništima u Novom Sadu, kao i o učionicama za osnovne i srednje škole. Ovaj sastanak u Rektoratu je samo nastavak kvalitetnih razgovora koje smo vodili sa ministrom i pokrajinskim sekretarom prethodnih dana u Gradskoj kući. To predstavlјa garant razvoja Novog Sada i nama daje za pravo da kažemo da je naš grad na dobrom putu, na putu razvoja. Složili smo se da nam trebaju nove učionice i vrtići, kao i jedan veći i snažniji univerzitet u gradu, i složno idemo ka tom cilјu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Rektor prof. dr Dušan Nikolić je tom prilikom istakao da je u pitanju bio istorijski sastanak za Univerzitet, Republiku Srbiju, AP Vojvodinu i Grad Novi Sad na kom su razmatrane  razvojne perspektive Univerziteta u Novom Sadu.

- Jedna od glavnih tema sastanka bila je gradnja Tehnološkog parka, ali je naglašena i potreba za proširenjem kapaciteta, jer broj studenata neprestano raste. Pokrenuli smo inicijativu da Univerzitet dobije novi prostor, o čemu ćemo razgovarati narednih dana. Radi se o planu da se formira novi univerzitetski kampus, a u pitanju je preuzimanje velikog prostora na kom se sada nalazi kompleks zgrada nekadašnje kasarne „Dr Arčibald Rajs“ – rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da to ministarstvo zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave radi na realizaciji Akcionog plana koji sadrži niz tačaka vezanih za razvoj Tehnološkog parka i širenja novosadskog univerziteta. On je naglasio i da se ozbilјno razgovaralo o široj mreži potreba proširenja kapaciteta obrazovnih institucija i ustanova u Novom Sadu, posebno kada je Predškolska ustanova u pitanju, kao i škole.

Novi Sad, 31. januar 2017. godine