Čitaj mi

RAZMENA MLADIH PROFESIONALACA IZ SRBIJE, FRANCUSKE I NEMAČKE

Član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar prisustvovao je akciji učenika medicinskih škola iz Srbije, Nemačke i Francuske, pod nazivom "Prvi minut - pr(a)va pomoć" čiji je cilj edukacija mladih i promocija znanja i veština iz pružanja prve pomoći i realističkog prikaza povreda. To je završna aktivnost internacionalnog projekta "Razmena mladih profesionalaca", u kom učestvuju medicinske škole iz Kempera, Drezdena i Novog Sada.

- Veoma mi je drago što učenici iz Nemačke i Francuske borave u Novom Sadu. Grad je preko Kancelarije za mlade podržao ovaj projekat, zahvaljujući kom naši učenici imaju priliku da se druže i razmene znanja sa vršnjacima iz inostranstva, kao i da uspostave kontakte, koji će im koristiti u budućnosti- izjavio je Predrag Svilar i dodao da je dobro što su učesnici u projektu zajedno radili na promociji pružanja prve pomoći i što će znanje iz ove oblasti preneti i drugim učenicima.

Cilj projekta "Razmena mladih profesionalaca" je razmena učeničkih znanja i dosadašnjeg iskustva, kao i interkulturalna razmena mladih pripadnika različitih naroda kroz mobilnost mladih i neformalno obrazovanje. Direktorica Mediciske škole "7. april" Aleksandra Ber Božić objasnila je da je u projektu, koji je ova škola realizovala zajedno sa Volonterskim centrom Vojvodine, učestvovalo 13 učenika, koji su ostvarili najbolji uspeh i koji su najmanje izostajali sa časova, što predstavlja nagradu za njihov rad i disciplinu.

- Zaista je značajno što su naši učenici imali priliku da otputuju u Nemačku i Francusku, da upoznaju vršnjake iz tih zemalja i vide kako tamo funkcioniše obrazovni sistem. Ovo je treći deo razmene gde smo mi domaćini. Jako smo zadovoljni i očekujemo da ćemo nastaviti saradnju sa školama sa kojima smo na ovaj način stupili u kontakt - istakla je Aleksandra Ber Božić.

Novi Sad, 18. oktobar 2013. godine