Čitaj mi

RAZGOVOR O NOVIM POGLAVLjIMA ZA UPRAVLjANjE OTPADOM

Novi Sad je od 19. do 22. septembra bio domaćin ISWA Svetskog kongresa koji je organizovao Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu FTN-a. Nakon gradova poput Beča, Sao Paola i Firence, preko 1300 stručnjaka i predstavnika globalnih korporacija iz čak 72 zemlje, razmenilo je svoja iskustva u Novom Sadu, prvom gradu u regionu koji je bio domaćin jedne ovakve konferencije. Iako je zvaničan deo ISWA kongresa završen, nastavljaju se aktivnosti SeSWA Srbija - srpskog ogranka kroz radionice i dalje diskusije delegacija koje će ulagati u projekte u Srbiji. 

Tim povodom, zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević primio je u Gradskoj kući delegaciju koju su činili  direktor Departmana za zaštitu životne sredine i zaštitu na radu Fakulteta tehničkih nauka Dejan Ubavin, potpredsednik ABT Asocijacije iz Vašingtona Nimmi Damodaran, koordinator CCAC-a Sandra Mazo-Nix i tehnički menadžer ISWA Kata Tisza.

Radi se o investitorima u unapređenje strategije upravljanja otpadom koje će mnogo značiti u novim poglavljima koja su za Srbiju tim Kongresom otvorena, a njihova iskustva su od neprocenjivog značaja za Novi Sad u pogledu odabira pravog puta za rešavanje komunalnog otpada u gradu. Na sastanku u Gradskoj kući, naglašeno je da će CCAC eksperti u saradnji sa UNEP-om (program UN za zaštitu životne sredine) pružiti podršku i asistirati pri izradi studija rešavanja konkretnih problema otpada u Srbiji, a  Novi Sad, kao grad domaćin i učesnik, stekao je pravo na direktnu pomoć od strane CCAC, što podrazumeva da će Implentacioni partner CCAC voditi Grad kroz akcioni program tokom svih faza. Zamenik gradonačelnika Srđan Kružević, zahvalio se na ponuđenoj podršci i istakao da celokupna gradska uprava i javna preduzeća stoje na raspolaganju za izradu svih rešenja, kao ozbiljni partneri na svim budućim projektima.

Ovogodišnji projekat Međunarodne asocijacije za upravljanje otpadom bio je najposećeniji  ikada, a ujedno predstavlja i najveći kongres koji je do sada organizovan u Novom Sadu. Srbija je postigla očekivane ciljeve, među kojima je najbitniji taj da je konačno otvoreno novo poglavlje kada je upravljanje otpadom u pitanju. Naredni ISWA Kongres biće održan 2017. godine u Baltimoru u SAD.

Novi Sad, 22. septembar 2016. godine