Čitaj mi

RADOVI NA IZGRADNJI SOMBORSKOG BULEVARA TEKU PLANIRANOM DINAMIKOM

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić zajedno sa predsednikom Vlade APV dr Bojanom Pajtićem i direktorom JP Zavod za izgradnju grada Borislavom Novakovićem obišao je radove na izgradnji Somborskog bulevara. Reč je o izgradnji druge deonice Somborskog bulevara, na potezu od Ulice Jožefa Atile do Ulice cara Dušana u dužini od 790 metara.

- U protekle četiri godine u Vojvodini je izgrađeno i rekonstruisano preko dve hiljade kilometara puteva i ulica, a jedana od najuspešnijih sredina, je svakako Grad Novi Sad koji je u saobraćajnom i infrastrukturnom smislu promenio svoj profil, što je posebno važno zbog velikog priliva stanovništva na ovo područje – istakao je dr Bojan Pajtić.

- Sve što smo radili u prethodnom periodu kada govorimo o saobraćajnoj infrastrukturi sada dolazi do izražaja. Imajući u vidu izgradnju novih bulevara, keja, Žeželjevog mosta i drugih projekata možemo reći da visina investicija u Novom Sadu iznosi preko 150 miliona evra, a na osnovu analiza koje smo radili, zaključili smo da se nikada nije toliko u jednom trenutku
ulagalo u razvoj grada – naglasio je gradonačelnik Pavličić i izrazio uverenje da će realizacija pomenutih investicija doprineti ekonomskom razvoju Novog Sada što i predstavlja motiv ulaganja. U delu Somborskog bulevara od Jožefa Atile do kružne raskrsnice biće izgrađena dva kolovoza, sa po dve saobraćajne trake u oba smera i razdelno ostrvo. Kosi parkinzi će biti sa obe strane kolovoza, a posle svakog četvrtog parking mesta predviđen je prostor širine 1,60 m za sadnju drveća. Biciklističke staze širine 2 metra i trotoari širine 3 metra nalaziće se sa obe strane kolovoza. U raskrsnicama će biti izgrađene niše za leva skretanja vozila i niše za BUS stajališta širine po 3 m. Odvodnjavanje atmosferskih voda sa svih saobraćajnih površina biće rešeno preko slivnika izvan kolovoza koji se vezuje na novu kanalizaciju. Od kružne raskrsnice do Bulevara cara Lazara, povećava se širina bulevara, koji će na ovom potezu imati dve kolovozne, sa po tri saobraćajne trake.

Takođe biće izgrađena kružna raskrsnica na ukrštanju Bulevara Evrope sa Somborskim bulevarom. U samom krugu raskrsnice biće dve saobraćajne trake. Bulevar Evrope, od Braće Grulović do kružne raskrsnice, biće izgrađen u punom profilu, dva kolovoza sa po tri saobraćajne trake u dužini od 160 metara. U cilju poboljšanja protoka saobraćaja, biće rekonstruisane dve raskrsnice i prošireni kolovozi u ulicama u zoni ovih raskrsnica. Radi se o raskrsnicama gde se ukrštaju ulice Cara Dušana i Ive Andrića sa Bulevarom cara Lazara, i ulice Heroja Pinkija i Ive Andrića. Realizacijom ove investicije i izgradnjom velike kružne raskrsnice biće povezani Somborski bulevar, Bulevar Evrope, Ulica cara Dušana i Bulevar cara Lazara, čime će se upotpuniti putna mreža i umnogome izmeniti slika grada. Na ovaj način kompletiraće se deo južnog gradskog tranzita u pravcu budućeg novog mosta na Dunavu. Izvođač radova je Put-invest doo, Sremska Kamenica, a vrednost investicije je 329.965.559 dinara

Novi Sad, 5. oktobar 2011. godine