Čitaj mi

PROMOVISANA FOTOMONOGRAFIJA DARKA DOZETA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je promociji knjige i pratećoj izložbi fotografa Darka Dozeta u Muzeju Vojvodine. Monografija „Darko Dozet-20 godina“ ima 288 strana, podelјena je u desetak oblasti sa ukupno oko 250 fotografija, a prisutni su imali priliku da vide i izložbu fotografija koje su obeležile protekle dve decenije Darkovog fotografskog rada.

- Darko Dozet je neko ko je u svom umetničkom radu davno prerastao Novi Sad, ali se uvek vraća našem gradu. Deo izloženih fotografija sam video u monografiji, a deo na već održanim izložbama gde je Grad bio partner autoru. Teško je oceniti koja je najlepša ili najdraža fotografija iz njegovog opusa, jer umetnost treba osetiti i doživeti, a svaka fotografija je priča za sebe. One o Novom Sadu su mi uvek posebno drage, jer govore o jednom periodu u Novom Sadu i neke možda obične momente, čine čarobnim. Istakao bih i fotografije sa Kosova i Metohije, koje su svojevrsni dokaz da su Kosovo i Metohija naši ili u najmanju ruku – i naši. Želim mu još najmanje 20 godina rada, oštro oko i lak korak da stigne svuda gde treba i gde je zamislio, kako bi nam podario još mnogo kvalitetnih fotografija - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Na promociji su uz gradonačelnika, govorili predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, kao i direktor Muzeja Vojvodine Drago Nјegovan. Izložbu je otovorio dugogodišnji Dozetov glavni i odgovorni urednik Manojlo Manjo Vukotić.

Autor se zahvalio govornicima i prisutnima, a u svom obraćanju je posebno istakao nekoliko  saradnika koji su mu značili mnogo u novinarskom životu, kao što su Jaroslav Pap, Tomislav Peternek, Jovanka Simić, Đorđe Vukmirović i drugi. On je rekao da je rad na knjizi trajao oko godinu dana, i da se trudio da u njoj budu zastuplјene uglavnom lepše i životnije fotografije razumlјive na svim meridijanima, ali da nije mogao preskočiti ni one bolnije, poput slika sa Kosova i Metohije i onih koji prikazuju bombardovanja zemlјe.

Darko Dozet rođen je 1976. u Novom Sadu, dobitnik je više priznanja za rad i stvaralaštvo na polјu fotografije. Dozet se, u svojoj karijeri okušao u svim granama novinske fotografije i sarađivao sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavlјivali svi vodeći svetski listovi i magazini. Nјegovim fotografijama ilustrovano je više od hilјadu naslovnih strana najznačajnijih i najuticajnih medija, a prvenstveno "Večernjih novosti". Izložba može da se pogleda do 29. aprila 2018. godine u Muzeju Vojvodine.

Novi Sad, 24. april 2018. godine